nieuws

Hevige sneeuwval in Spanje, leger rukt uit om gestrande automobilisten te helpen

Spaanse militairen zijn ingezet om automobilisten bij te staan die vast zijn komen te zitten in de sneeuw. Vooral rondom de hoofdstad Madrid zijn veel mensen door het winterse noodweer gestrand.

Een persoon verplaatst zich op ski’s door Madrid.  Beeld AFP
Een persoon verplaatst zich op ski’s door Madrid.Beeld AFP

De internationale luchthaven Adolfo Suárez Madrid-Barajas blijft zaterdag gesloten, aldus de autoriteiten. De spoorwegen hebben alle treinverbindingen van en naar Madrid gestaakt, melden Spaanse media die schatten dat het er in tientallen jaren niet zo veel gesneeuwd heeft.

Ten minste vier mensen zijn door de barre weersomstandigheden om het leven gekomen. Zowel in Madrid als in het oosten van het land is een dakloze doodgevroren. Bij Malaga, in het zuiden, kwamen een man en een vrouw om het leven toen ze vast waren komen te zitten in hun auto en een rivier buiten haar oevers trad. Eerder spraken de autoriteiten over twee doden.

In de hoofdstad is tussen de 25 en 50 centimeter sneeuw gevallen. De burgemeester, José Luis Martínez-Almeida, heeft het leger opgeroepen ook in de stad te hulp te komen. Volgens hem is er een noodsituatie ontstaan omdat Madrid nu volkomen geïsoleerd is geraakt. In de gemeente wonen ruim drie miljoen mensen, maar in de metropool Madrid wonen er twee keer zo veel. De bussen en vuilniswagens rijden niet meer en de gemeente heeft mensen opgeroepen thuis te blijven. De scholen blijven in ieder geval maandag en dinsdag dicht, berichtten Spaanse media.

Maar de sneeuwval en temperaturen vaak ver onder nul treffen vrijwel heel het land. In 45 van de vijftig provincies van het land heerst dit weekend bitter koud winterweer, zelfs in de Noord-Afrikaanse enclave Ceuta aan Middellandse Zeekust. De kou is nog lang niet over want meteorologen voorzien een week met vaak temperaturen tot min 10 graden.

Het noodweer is naar het land gebracht door de sneeuwstorm die de naam Filomena heeft gekregen. In de plaats Vega de Lourdes in het noorden van Spanje werd afgelopen week de laagste temperatuur ooit in het land gemeten. Het kwik daalde er tot -35,6 graden, meldt de meteorologische dienst van de provincie Léon.

Auto's zitten vast in de sneeuw. Beeld REUTERS
Auto's zitten vast in de sneeuw.Beeld REUTERS
Mensen proberen een vastzittende bus te duwen in Madrid. Beeld EPA
Mensen proberen een vastzittende bus te duwen in Madrid.Beeld EPA
Een besneeuwd terras in de Spaanse hoofdstad. Beeld REUTERS
Een besneeuwd terras in de Spaanse hoofdstad.Beeld REUTERS
Gestrande automobilisten. Beeld REUTERS
Gestrande automobilisten.Beeld REUTERS
Mensen duwen een gestrande auto in de nacht van 8 op 9 januari. Beeld EPA
Mensen duwen een gestrande auto in de nacht van 8 op 9 januari.Beeld EPA
null Beeld AFP
Beeld AFP
null Beeld AFP
Beeld AFP
Meer over