Hevige regenval zorgt voor ergste watersnood sinds 1954 Zeker 700 doden in zuidelijk China

AFP, Reuter PEKING In China zijn de afgelopen twee weken volgens het Dagblad van de Landbouw zeker 700 mensen om het leven gekomen door hevige regenval....

Woensdag hield het in Hunan op met regenen, nadat het gebied vanaf 20 juni bijna ononderbroken door hevige regenval was geteisterd. Overstromende rivieren dreigen de hele provincie blank te zetten. In Hunan is de noodtoestand uitgeroepen. Het leger heeft 150 duizend soldaten naar het gebied gezonden om te helpen bij reddingswerkzaamheden en dijkherstel.

Het water in het Dongtingmeer in Hunan, dat in verbinding staat met de Gele Rivier, zal binnenkort een recordhoogte voor deze eeuw bereiken. De hoogste waterstand tot dusver dateert van 1954. De watersnood van dat jaar eiste in China 33 duizend levens.

Het water in de Gele Rivier bij de stad Wuhan, in centraal-China, bereikte woensdag een hoogte van ruim 27 meter, een halve meter boven het alarmfase-niveau.

De overstromingen in Hunan hebben de oogst op 132.800 hectare landbouwgrond vernietigd. De productie van rijst en andere granen zal daardoor dit jaar naar verwachting 2,2 miljoen ton lager uitvallen dan in 1994.

In de oostelijke provincie Anhui trachten 130 duizend mensen de dijken van de Gele Rivier te versterken met zandzakken en rotsblokken. Ook andere provincies, Jiangsu, Guizhou en Zhejiang, kampen met hevige wateroverlast. Bijna 90 procent van de grondgebied van de provincie heeft in meer of mindere mate te maken met wateroverlast. Berichten spreken van een miljoen hectare overstroomd gebied. In Jiangsu ondervinden naar schatting zestien miljoen mensen overlast.

De totale schade door de watersnood in China zou volgens regeringsfunctionarissen tot dusver meer dan anderhalf miljard gulden bedragen.

Meer over