Hevig noodweer in Spanje en Portugal eist 32 levens

Zeker 32 mensen zijn in de nacht van woensdag op donderdag om het leven gekomen als gevolg van zwaar noodweer in het zuiden van Spanje en Portugal....

Van onze correspondent

Cees Zoon

MADRID

De Spaanse deelstaat Extremadura werd het zwaarst getroffen door het noodweer. Achttien mensen verloren het leven in Badajoz, waar de rivier de Calamon buiten zijn oevers trad en zich met veel geweld dwars door een woonwijk boorde. In het dorp Valverde de Leganes vielen drie slachtoffers.

In Portugal waren het vooral de Algarve en Alentejo die geteisterd werden door de zware regen en windstoten. Elf inwoners van die gebieden verloren het leven.

Het zuidelijk deel van het Iberisch schiereiland bood donderdagochtend de aanblik van een slagveld. In het hele gebied zijn bruggen en delen van wegen weggeslagen. Zeker vijftig wegen in Extremadura moesten voor het verkeer worden gesloten.

De treinverbindingen met grote steden als Badajoz, Merida en Caceres waren geblokkeerd. Een groot deel van de provincie Badajoz zat zonder electriciteit en telefoon.

Het zuiden van Portugal vertoonde het zelfde beeld. De treinverbindingen met de Algarve moesten worden gestaakt. Drie dorpen raakten geïsoleerd door het water.

Ook in de deelstaat Andalusië waren de sporen van het voorbijrazende noodweer zichtbaar, hoewel hier geen slachtoffers vielen. Het water in de rivier de Guadiana steeg in de vroege ochtend een meter per uur en zette een aantal dorpjes ten westen van Sevilla onder water. Vorige week werd de provincie Cordoba getroffen door een windhoos met overdadige regens, die de straten van vele plaatsen veranderden in modderbaden.

Na een jarenlange periode van ernstige droogtes heeft het zuiden van Spanje chronisch te kampen met wateroverlast. Afgelopen winter regende het weken achtereen in Andalusië, waar tal van rivieren buiten hun oevers traden en grote delen van het laagland onder water zetten. Dat kwam de landbouw in het zuiden op een schadepost van vele miljoenen te staan.

In de loop van donderdag verplaatste het slechte weer zich naar de kust van de Middellandse Zee. De meeste havens hier moesten worden gesloten. De twee opvarenden van een plezierjacht werden door een Nederlands vrachtschip gered.

Meer over