Hevig geweld in Kosovo aan vooravond van nieuw overleg

Aan de vooravond van de hervatting van het vredesoverleg tussen Serviërs en Albanezen in Parijs, is Kosovo dit weekeinde in een nieuwe spiraal van geweld terechtgekomen....

Zaterdagmiddag ontplofte een bom op het marktplein van het stadje Kosovska Mitrovica in Noord-Kosovo, waar de inwoners zojuist groenten en fruit voor het weekeinde insloegen. Vier mensen werden gedood, onder wie twee vrouwen en een meisje. Rond de dertig mensen werden met verwondingen in het ziekenhuis opgenomen.

Kort daarvoor vonden in het vlakbij gelegen Podujevo twee explosies plaats, waarbij twee mensen om het leven kwamen. In de paniek die direct na de explosies ontstond, werd een Albanees doodgeschoten. Er raakten 28 personen gewond. De aanslagen zijn tot nog toe door niemand opgeëist. Serviërs en Albanezen hebben elkaar van de aanslagen de schuld gegeven. De slachtoffers zijn merendeels Albanezen.

In het westen van Kosovo zijn gisteren bij gevechten tussen Servische eenheden en rebellen van het Kosovo Bevrijdingsleger (UCK) in de buurt van het plaatsje Klina vier UCK-strijders gedood, zo meldden Servische bronnen. Waarnemers van de OVSE maakten melding van honderden dorpelingen die het gebied ontvluchtten. Diverse huizen gingen in vlammen op. Ook in andere delen van Kosovo beschoten Servische eenheden dorpen.

Vandaag worden in Parijs in het conferentiecentrum Kleber nabij de Arc de Triomphe de drie weken geleden in Rambouillet afgebroken vredesonderhandelingen over Kosovo hervat. Zaterdagavond arriveerde de zestien-koppige delegatie van de Kosovo-Albanezen in Frankrijk. Alle delegatieleden die niet tot het UCK behoren hebben met het vredesplan ingestemd.

Over de positie van de UCK-rebellen bestaat nog steeds geen duidelijkheid. Vorige week maakten de Verenigde Staten bekend dat het Bevrijdingsleger akkoord was. Een dag later herhaalden de rebellen echter hun oude bezwaren dat het plan van de Contactgroep te weinig garanties biedt voor onafhankelijkheid. Zaterdag zei de delegatieleider van de rebellen, Thaqi, dat het UCK pas in Parijs haar definitieve beslissing bekendmaakt. Volgens Thaqi zal die 'waarschijnlijk' positief zijn.

De Servische delegatie, die onder leiding staat van de vice-premier van de deelrepubliek Servië, Markovic, arriveerde gisteren in de Franse hoofdstad. Op een persconferentie onderstreepte Markovic dat Belgrado fel gekant blijft tegen buitenlandse troepen op haar grondgebied en een NAVO-vredesmacht in Kosovo 'als een vijand' zal beschouwen. Zijn delegatie zal derhalve alleen een politiek akkoord tekenen, geen militair. Volgens Markovic betekenen buitenlandse troepen de feitelijke onafhankelijkheid van Kosovo, omdat Belgrado dan haar gezag in de provincie verliest.

De directeur van de dierentuin van de Servische hoofdstad liet gisteren 1001 duiven uitvliegen, om 'de wereld te laten zien dat wij vredelievende mensen zijn'.

Meer over