Heusdens en Clerc draaien goed mee

Bij het WK dammen zijn de Nederlanders goed gestart. Rob Clerc en Ron Heusdens wonnen de partijen die zij moesten winnen....

Het WK in Zwartsluis telt de hoogste rating ooit. Naast de nieuwe wereldkampioen Aleksandr Georgiev, spelen vijf oud-wereldkampioenen mee en op drie spelers na is iedereen internationaal grootmeester. Pessimisten voorzien een remiseregen. Winnen zal bij dit WK eerder uitzondering zijn dan regel.

Tot teleurstelling van de organisatie en het publiek verschenen Kouogueu en Aligna uit Kameroen niet in Zwartsluis. Ron Heusdens en Jean-Marc Ndjofang, ook uit Kameroen, werden hun vervangers. Heusdens verdiende zijn ticket omdat hij in het laatste NK tweede werd.

De reeds in Nederland verblijvende Ndjofang eindigde bij het Afrikaanse zonetoernooi slechts in de middenmoot, maar bewees in Moskou (WK) en Jakoetsk (Challenger) met de absolute top mee te kunnen.

In de openingsronde was Gérard Jansen goed voor de eerste verrassing met winst op Guntis Valneris. Jansen wist de verre randschijf op veld 15 via klassieke structuren bij zijn strategie te betrekken.

Wanhopig probeerde de Let een weg uit zijn benarde positie te berekenen, maar ook toen vliegende tijdnood zijn deel was, bleek ontsnappen onmogelijk.

Rob Clerc won in een klassieke partij van Adam Kelvin Andall uit Grenada en voldeed daarmee aan de verwachtingen. Zaterdag kwam Ron Heusdens bij de koplopers door de naar Amerika geëmigreerde Rus Vladimir Veytsman te verslaan. De nestor speelde actief en aanvallend, maar Heusdens koesterde het aangereikte spanningselement vanuit het begin van de partij.

Later profiteerde hij origineel met een offer gevolgd door een tussenloop. Veytsman wankelde en wist een lastige remise niet meer te vinden. Heusdens: 'Mijn streven is om bij de eerste acht, of misschien eerste zes, te spelen. Het was moeilijk om spel te krijgen, maar het moest gebeuren.'

In de eerste ronde wist Aleksej Tsjizjov, de onttroonde wereldkampioen, Veytsman te verslaan in een klassieke stand. Verder won viervoudig wereldkampioen Anatoli Gantwarg (54) van Andall. De bijzondere inspanningen van Aleksandr Schwarzman daarentegen werden niet beloond.

Hij bracht zowel wereldkampioen Georgiev als Eduard Boezinski uit Litouwen ernstig in de problemen. 'Goede standen, verkeerde uitslagen', verzuchtte de Moskoviet die lange tijd naar de teruggezette schijven op het wedstrijdbord bleef staren.

De verrichtingen van Ton Sijbrands werden met speciale belangstelling gevolgd. Zijn partijen tegen Gantwarg en Valneris ontwikkelden zich traag en tot grote strijd kwam het niet.

Meer over