Heus, je kunt nog besparen

De koopkracht is alweer gedaald, en het wordt dit jaar nog minder. Hoe hou je het hoofd boven water?

En wéér hebben we minder te besteden. Voor het vierde achtereenvolgende jaar daalt de koopkracht. De afgelopen drie jaar was de gemiddelde daling volgens het CBS 1 procent - 330 euro voor een modaal inkomen - de grootste teruggang in 28 jaar. Iedereen wordt getroffen: zelfstandigen (2,7 procent), bijstandsontvangers (1,5 procent), gepensioneerden (1,2) en ook de werknemers, die gemiddeld 0,4 procent minder te besteden hadden. Even de broekriem aanhalen in afwachting van betere tijden is niet zo'n probleem. Maar economen verwachten ook voor 2013 een koopkrachtdaling, van minstens dezelfde omvang als vorig jaar.

Is dat nog wel vol te houden?

Steeds moeilijker, bleek dit voorjaar uit een onderzoek van het Nibud. Volgens de peiling was 70 procent van de Nederlandse huishoudens vorig jaar aan het bezuinigen, meer dan ooit tevoren. Alle inkomensgroepen snijden in de uitgaven, de beter gesitueerden niet uitgesloten. Zes op de tien huishoudens met een inkomen boven modaal (3.200 euro bruto per maand) bezuinigen ook. Met de 6 miljard van Prinsjesdag in aantocht heeft de helft van de door het Nibud onderzochte huishoudens nu al het gevoel niet méér te kunnen bezuinigen; eenvijfde daarvan heeft een inkomen boven modaal. Zes op de tien huishoudens die bezuinigen, zitten al in de vierde en laatste fase van het proces; ze kopen bepaalde producten niet meer. 9 procent heeft zelfs de auto weggedaan, meldt het Nibud, als teken van hoe hoog de nood soms is gestegen.

Want hoe doen huishoudens dat, steeds weer bezuinigen? Volgens de wetenschappelijke theorie (Van Raaij en Eilander, 2009) bestaat de eerste fase uit het kopen van zo veel mogelijk producten in de aanbieding. Van de door het Nibud onderzochte huishoudens die bezuinigen volgt 86 procent deze strategie, die geen gevolgen heeft voor de levensstijl. Fase twee is minder producten en diensten kopen. Driekwart van de 'bezuinigers' doet dat, vooral door minder vaak uit (eten) te gaan en minder vaak kleren te kopen. De derde fase is het inleveren op kwaliteit , of er juist in investeren, om langer met spullen te kunnen doen. Voorbeeld: apparaten laten repareren in plaats van ze te vervangen. Zes op de tien huishoudens doet dit.

De vierde en laatste fase is helemaal stoppen met bepaalde uitgaven, zoals niet meer op vakantie gaan of de auto wegdoen. Dat is ingrijpend voor de levensstijl, waardoor mensen proberen dit moment zo lang mogelijk uit te stellen. Maar na drie jaar inleveren zijn zes op de tien bezuinigende huishoudens toch in deze fase beland, blijkt uit het Nibud-onderzoek. Zo heeft 57 procent abonnementen opgezegd en gaat zoals gezegd 9 procent voortaan autoloos door het leven.

Valt er dan, met verdere koopkrachtdalingen in het vooruitzicht, niets meer bij elkaar te schrapen? Zeker wel, stelt BespaarWijzer.nl: gemiddeld 1.621 euro per gezin zelfs. De kosten van vaste lasten als energie, telefonie en verzekeringen kunnen namelijk nog flink omlaag, belooft de nieuwe vergelijkingssite. Alleen gaan maar weinig consumenten er ook echt mee aan de slag. Het kost veel tijd om uit te zoeken waarop kan worden bespaard en hoe dat het best kan. Door alle vergelijkingssites en reclames van aanbieders ziet de consument door de bomen het bos ook niet meer en haakt af.

BespaarWijzer wil dat graag voorkomen door een persoonlijk bespaaradvies op te stellen, zeggen de vier ondernemers achter het initiatief. Dat advies kan meteen in de praktijk worden gebracht door online over te stappen. BespaarWijzer is gratis. Het geld wordt verdiend met vergoedingen van de verzekeraars, energiebedrijven en telecomaanbieders die via de site een nieuwe klant aangeleverd krijgen. De vergelijkingen en het daaruit volgende bespaaradvies zijn echter volledig onafhankelijk en objectief, stelt BespaarWijzer. Uit een analyse van de eerste duizend adviezen blijkt dat de gemiddeld 1.621 euro voordeel vooral te halen valt bij energie, zorg en telecom (internet, telefonie en tv). Deze drie categorieën zijn volgens de site goed ongeveer tweederde van de voorspelde besparingen, ruim 1.000 euro dus.

Dat soort bedragen zijn zeer welkom, want de Nederlander heeft het zwaar, zegt het Nibud. Mensen sprokkelen overal geld bij elkaar en passen allerlei strategieën toe om te besparen, terwijl succesvol snijden in de uitgaven nou juist gebaat is bij een helder plan. Om te beginnen is het handig om te weten hoeveel er binnenkomt en er weer uitgaat. Bijna eenderde van de huishoudens houdt dat niet bij.

Begin dus met het maken van een begroting, adviseert het Nibud mensen die willen - of moeten - bezuinigen. Zo zie je op welke posten er iets valt te halen. Dat laatste is niet onbelangrijk, want besparen op iets waar je toch niet erg aan hecht gaat makkelijker. Met dat in het achterhoofd adviseert het Nibud een toptien te maken, en onderaan te beginnen.

Verder is het belangrijk realistisch te plannen; iedere week maar 25 euro uitgeven in de supermarkt is niet haalbaar en leidt alleen maar tot frustratie als het mislukt.

Meer informatie is te vinden op de website van het Nibud. Het Persoonlijk Budgetadvies verschaft online eenvoudig inzicht in je uitgaven en je kunt er meer informatie opdien om de gevreesde fase vier te voorkomen.

undefined

Meer over