Heup-shovel

'Man wat zie je eruit, heb je een marathon gelopen, de home-trainer afgebeuld of ben je gewoon in de overgang?' Niets van dit alles....

De shovel is een schep annex houweel. Die kan in twee standen worden gedraaid: in een hoek van 90 graden en 'normaal'. Het houweel maakt het mogelijk hak-en breekwerk te verrichten. De steel kan worden verlengd, maar daar zit ook een zwak element. Bij onjuist indraaien, kan de schroefdraad worden beschadigd. Niche waarschuwt maar vast.

Zagen kan ook; de zijkant heeft een kartelrand, die wortels van drie centimeter dikte in een mum van tijd weet te doorklieven. Een totaal gewicht van bijna zes ons, en dat alles in een etui aan de broekriem voor 13,75 euro bij buitensportzaak Bever.

Een goede graver en hakker, deze heup-shovel. Maar niet om aan de broekriem te hangen, of in de handbagage mee te nemen als je met het vliegtuig on the move gaat. De heup-shovel zal zeker op de luchthaven achterblijven, want douane-autoriteiten kunnen dit 'schepje' minimaal beschouwen als een gevaarlijk slagwapen.

Nu aan de slag! Niche graaft in ongeveer drie kwartier een sleuf van circa tien centimeter breed en bijna dertig diep. Makkelijk gaat het allerminst, maar door de schep zo nu en dan als houweel te gebruiken, komt er toch schot in.

De buit mag er zijn. Een pot kiezelstenen, restanten van dakpannen, twee metalen bouten van vijftien centimeter, glasscherven, drie halve bakstenen, een oud fietssleuteltje, een stuk metalen pijp en restanten van een marmeren schoorsteenschouw.

'Daar zit misschien wel een kleine archeologische tentoonstelling in', roept de verloofde opgetogen vanuit het inmiddels deels uitgegraven prieeltje.

Meer over