Hete Moorse soepen

Grazalema is een van de witte stadjes in Andalusidie in stratenplan, bouwstijl en niet in de laatste plaats culinair opzicht de erfgenamen zijn van de Arabisch-Berberse veroveraars die zulke dorpen in de Middeleeuwen hun vorm gaven....

Neem voor vier personen ongeveer een liter bouillon, een paar sneden brood, twee gekookte eieren, wat stukjes chorizo en twee tenen knoflook. Verhit de bouillon, doe er het in stukken gesneden brood in, het in stukjes gehakte ei en maak het af met een uitgeperst teentje knoflook en wat takjes verse munt.

Uit een ander stadje, Olvera, een recept voor een broodsoep die je beter broodpap kunt noemen, omdat er wel een beetje bouillon wordt gebruikt, maar vooral veel olijfolie, waar het stadje befaamd om is. Olvera zou de beste olijfolie van Spanje produceren. Neem een halve liter bouillon, een paar sneden brood, een paar eetlepels olijfolie, stukjes chorizo en groene asperges. Leg stukjes brood in een diepe kom, giet er de olijfolie over en laat dat intrekken, doe er dan de chorizo en stukjes asperge bij, plus zoveel knoflook als gewenst. Giet er de bouillon over die aan de kook is gebracht, maar het brood moet niet onder water komen te staan. De broodsoep moet soppig zijn.

In Portugal staan broodsoepen bekend als acorda's. Het zijn van oorsprong soepen uit streken waar verder weinig groeit. Acorda Alentejana, genoemd naar de streek Alentejo, bevat in plaats van munt een paar eetlepels gehakte verse koriander, ook een Moorse invloed. Doe een paar teentjes geperste knoflook en wat zout in een diepe kom, doe er een paar eetlepels olijfolie en de koriander overheen. Giet er dan ongeveer een halve liter hete bouillon over. Leg in een soepkom een stuk brood, giet de bouillon erover en meng er wat stukjes gekookt ei doorheen.

Voor wie een warme soep nu misschien toch te heet vindt, is ijskoude komkommersoep met yoghurt misschien beter. Neem twee niet te grote komkommers en doe die door de sapcentrifuge of desgewenst de blender. In dat geval eerst de pitjes eruit halen. Neem drie tenen knoflook en pureer die met de vijzel, of knijp de teentjes fijn in een knoflookpers. Meng ruim twee deciliter volle yoghurt door het komkommersap en zet het in de koelkast. Als de soep koud is vlak voor het opdienen wat gehakte walnoten droog roosteren in een koekenpan met dikke bodem en erover strooien.

Meer over