Het zwarte gat na de sportcarri

Aan de vooravond van het EK voetbal, de Tour de France en de Olympische Spelen sprak Zembla met oud-sporters over het zwarte gat na de carri en over de zware psychische belasting tijdens de sportloopbaan....

John de Wolf was razend populair eind jaren tachtig en begin jaren negentig. Dat veranderde toen hij vier jaar geleden stopte met het profvoetbal. Hij is nu trainer bij de amateurclub SVV-SMC in Schiedam. Meer dan dat heeft hij niet omhanden.

Gert Jakobs, beroepswielrenner van 1984 tot 1992, deed mee met de Olympische Spelen en reed bij verscheidene Nederlandse wielerploegen. Nadat hij tien jaar geleden stopte, deed hij veel pogingen om aan het werk te komen, maar tevergeefs.

Renske Endel stopte vorig jaar met haar succesvolle carri. Drie jaar geleden haalde ze zilver tijdens de wereldkampioenschappen turnen, maar daarvoor moest ze door een psychisch dal. Ze liep lang te tobben of het niet beter zou zijn om te stoppen. Vanaf haar 14de bestond haar leven alleen maar uit turnen.

Psychiater Bram Bakker pleit in de uitzending voor een betere psychologische begeleiding van sporters, zodat problemen besproken worden en de kansen op een zwart gat na de carri verminderen. Zembla, Topsporters ten onder, Nederland 3, 21.15 uur.

Meer over