Het zomerverdriet te lijf met munt

Fattoush - Libanese salade

flink olijfolie om te kwasten

(vier personen)

Munt, waarom doen we niet meer met munt? Fantastisch plantje - velen zeggen 'mint', maar dat is anglocistisch gefluts - dat in onze keuken veel te weinig gebruikt wordt. Het tiert welig in potten en in de volle grond, mits het maar water krijgt. En dan heb ik het over de aardigste variëteit, de groene munt, Marokkaanse munt, die blaadjes die je ook voor thee gebruikt. Hoewel, wat in de Randstad als 'muntthee' geserveerd wordt - een groot glas heet water met takken munt erin - heeft niks te maken met de echte muntthee uit Noord-Afrika. Daar is de munt een fris accent tegen de loeibittere gunpowder tea. Zonder suiker drinken is daarbij geen optie.

Pepermunt vind ik niks. Ja, leuk in pepermuntjes, maar daar gebruiken ze toch een of ander extract voor, wed ik. Pepermuntolie. Ze is gewoon te heftig, blaast alle andere sma-ken omver. Groene munt niet. Die ademt koel, die vlindert luchtig langs je gehemelte, zucht smaragden zuchten achter de huig, geeft gerechten een voornaam ruisend accent.

Bij de Vietnamees in Frankrijk - hun Chinees - eet je nems, loempiaatjes van rijstpapier, die je in een blad sla met wat munt vouwt alvorens ze in je mond te stoppen. Fabuleus. Een kennis van een kennis serveerde als borrelhapje blokjes meloen, gewenteld in reepjes munt en versgemalen zwarte peper. Briljant. Libanese salades (gaat allen uw zomerverdriet wegeten door de grote meza, hapjestafel, te bestellen bij restaurant Beyrouth, Kinkerstraat 12, Amsterdam) zouden niet zijn wat ze zijn zonder munt. Zoals de fattoush, eenzaam lekker.

Fattoush bestaat uit een gebruikelijk mediterraan rijtje ingrediënten, met toevoeging van een paar opvallende: sumak, het zure poeder van een vrucht van de fluweelboom, flinters gebakken brood en munt. Probeer aan Libanees brood te komen (Turkse winkel). Trek dat of het pitabrood in de twee laagjes waaruit het bestaat. Frituur het in stukken goud-bruin of kwast het goed in met olijfolie, verspreid het over een ovenplateau en bak het knapperig op 200 graden in een mi-nuut of 15.

Meng alle ingrediënten luchtig door elkaar behalve het brood. Breek dat in stukjes over de salade en serveer meteen.

undefined

Meer over