Het wordt nog veel en veel drukker in Amsterdam

Amsterdammers die klagen dat er te veel toeristen rondlopen in de stad, kunnen hun borst natmaken. Het wordt nog veel en veel drukker, voorspellen de meeste betrokkenen. Overleeft Amsterdam die groei, of wordt de stad een tweede Venetië? Het CBS maakte deze week bekend dat het aantal binnen- en buitenlandse toeristen in 2014 met 6 procent is gegroeid naar 36 miljoen. Amsterdam neemt daarvan meer dan een kwart voor zijn rekening.

Toeristen in de rij bij het Anne Frank Museum. Beeld Julius Schrank
Toeristen in de rij bij het Anne Frank Museum.Beeld Julius Schrank

Toerisme-expert Stephen Hodes maakt zich er zo ongerust over, dat hij in eigen beheer een blad heeft uitgegeven - Amsterdam, inspelen op de toekomst - om de discussie verder aan te zwengelen. De stad dreigt volgens Hodes uit balans te raken.

Telde de stad in 2000 16.000 hotelkamers, nu zijn het er bijna 27.000. De drukte is een probleem dat ook steden als Barcelona, Berlijn, Parijs en Florence raakt. Ongebreideld massatoerisme kan datgene vernietigen waar toeristen nu juist naar op zoek zijn, schreef The Guardian: de unieke sfeer van de plaatselijke cultuur. 'Mass tourism can kill a city.'

Dat er nog meer toeristen komen, lijkt wel vast te staan. 'Ik verwacht dat het sterk zal groeien', zegt directeur Jos Vranken van het Nederlands Bureau Toerisme in Hodes' blad, net als betrokkenen uit de hotel- en reiswereld.

Aziatische toeristen in een souvenirwinkel op de bloemenmarkt in Amsterdam. Beeld Julius Schrank
Aziatische toeristen in een souvenirwinkel op de bloemenmarkt in Amsterdam.Beeld Julius Schrank

Meer hoogwaardige evenementen

Valt de venetianisering van Amsterdam - een stadscentrum met een op toeristen gerichte monocultuur, waar wonen en werken in het gedrang zijn gekomen - nog tegen te houden? Volgens Hodes zou de gemeente de bouw moeten stimuleren van toeristische trekpleisters buiten het centrum, in gebieden die nu nog minder aantrekkelijk zijn. Daarnaast moeten er meer hoogwaardige evenementen komen buiten het hoogseizoen. Zoals nu de Rembrandt-tentoonstelling van het Rijksmuseum deels in de winter heeft plaatsgevonden.

Dat de gemeente de discussie serieus neemt, blijkt ook uit de bijdrage van burgemeester Eberhard van der Laan. Ook hij gebruikt het V-woord; als de gemeente geen maatregelen neemt, wordt de stad er een van toeristen en niet van de inwoners. 'De roep om een balans in de stad is dan ook rechtvaardig', schrijft Van der Laan.

De bekende bierfiets. Beeld Julius Schrank
De bekende bierfiets.Beeld Julius Schrank
Meer over