Het wonderlijke leven van Meertje Kaal ( 26 )

Haar gezicht is al gebruind door de lentezon, ze draagt een broek met driekwart pijpen en gymschoenen. De glazen bowlpot op de kachel zit vol kleurige paaseitjes.

'In de jaren vijftig trokken veel Nederlandse acteurs en kunstenaars naar Cagnes-sur-Mer, een dorp in de Provence. Op de Franse kerkhoven kon je toen van kralen gemaakte grafboeketten vinden. Na verloop van tijd gingen de ijzerdraadjes waaraan de kraaltjes waren geregen roesten en vielen de boeketten uit elkaar. De man die de graven schoon hield, gooide ze dan op de afvalhoop. De actrice Nell Knoop, toen verbonden aan toneelgroep Centrum, haalde de kralen eraf en nam ze voor mij mee naar Nederland. Ik maakte er kettingen van en verkocht die aan het warenhuis Metz & Co. Toen ik jaren later zelf in Cagnes-sur-Mer kwam, ben ik ook op de mesthoop van dat kerkhof gaan snuffelen. Ik vond bloemen gemaakt van die hele kleine kraaltjes en ook twee porseleinen rode rozen, die je in Frankrijk op graven ziet. Die heb ik ook meegenomen.

Ik nam altijd troep mee om in mijn schilderijen te verwerken. Destijds verzon ik allemaal thuisklusjes voor brood op de plank. Ik poseerde, deed correctiewerk voor een uitgever en reeg kraaltjes aan kettingen. Ik had geen inkomen, mijn toenmalige man was een junk. De kinderen waren nog heel klein. Veel van mijn vrienden en vriendinnen vonden het heerlijk om met ze naar pretparken te gaan, of naar het strand om kuilen te graven. Daarom heb ik die pretparken nooit hoeven doen. Ik hield er ook niet van, maar voor de kinderen was het wel prettig. Als ik meeging naar het strand zat ik daar kraaltjes te rijgen.

Gelukkig hoef ik dat nu nooit meer te doen, ik kan de draad niet meer door de oogjes krijgen. Ik was ook aldoor bezig met kleren naaien en sokken stoppen. Een paar jaar geleden heb ik mijn oude elektrische naaimachine weggegeven. Het was een opluchting. Ik hoef er niks meer mee, dat ding staat me niet meer aan te kijken. Sokken stoppen doe ik ook niet meer. Ik stopte ze altijd op een houten ei. Dat moet hier nog ergens liggen. In dit kastje misschien. Ach kijk nou, hier liggen die kraaltjes.'

undefined

Meer over