Het wilde zwijn is volkomen vogelvrij

Graag wil ik reageren op het artikel ‘Stoer, sterk, prachtbeest’ (Binnenland, 25 juni). Volgens de wet is het wilde zwijn een beschermd dier, maar in de praktijk is hij volledig onbeschermd en vogelvrij....

Inge Sloos Otte Frommé en Nijmegen

Onderzoekers stellen dat er veel meer wilde zwijnen op de Veluwe kunnen leven. Ecologen uit Groningen en Wageningen achten een natuurlijke draagkracht van de Veluwe van ten minste zevenduizend wilde zwijnen heel goed denkbaar. Jagers beheersen de discussie over de zwijnen en sturen aan op een oplossing die hun belang dient. De wettelijk verboden drijfjacht op wilde zwijnen is de meest begeerde jachtvorm in Nederland. Voor jachtvelden waar drijf- dan wel drukjacht mogelijk is, wordt de hoogste jachtpacht betaald. De opbrengst van de tweehonderdduizend kilo varkensvlees (vierduizend wilde zwijnen) bedraagt zeker 1 tot 1,5 miljoen euro.

De periode waarin mag worden gejaagd is verlengd van 1 juli tot eind maart. De kans op afschot van drachtige en zogende zwijnen wordt hierdoor vergroot. Bovendien mogen zelfs hulpmiddelen op vuurwapens worden gebruikt als geluiddempers en restlichtversterkers om ook ’s nachts te kunnen jagen (wat trouwens in strijd is met internationaal recht).

Dat er te veel wilde zwijnen zouden zijn, heeft vooral te maken met beleving. Pas als schaarste aanbreekt voor de dieren, is voor de natuur de grens bereikt. Duidelijk is dat de op exploitatie gerichte buitenproportionele bejaging op wilde zwijnen leidt tot meer verkeersonveiligheid, verstoring van het natuurlijk evenwicht en onnoemelijk veel dierenleed.

Het wachten is op de aanwijzing van een jachtvrij gebied op de Veluwe, waar onderzocht kan worden tot welk maximum het aantal zwijnen zich ontwikkelt.

Dierenbescherming
Sorry dat ik het zeg. Maar ik heb het over zwijnen. Jij vindt het toch ook niet leuk als ik jou doodschiet? Dus jagers: willen jullie de zwijnen niet doodschieten?

Meer over