Het wereldwijde web van de Pax Mafiosa

Mannen in paarsrode trainingspakken bewegen zich met getrokken pistolen en gespannen gezichten door een gang - van hoek tot hoek, van deur tot deur....

DNW belicht de duistere wereld van de internationale criminaliteit met een rondgang langs diverse Europese steden waar deskundigen vertellen hoe het web in elkaar steekt. Het beeld is globaal bekend: de Wende van 1989 betekende een ommekeer in het bestaan van internationale bendes. De eredivisie van Sicilië sloot zich aan bij de Russische maffia, de drugskartels uit Colombia bij de Chinese triades en de yakuza uit Japan. In dezelfde nacht dat de Muur viel, begon de Italiaanse maffia met het opkopen van alles wat in Oost-Berlijn enige betekenis zou kunnen krijgen: huizen, gebouwen, bedrijven, et cetera.

De Russische onderwereld rukte op naar het Westen en vond samen met andere misdaadorganisaties aansluiting bij relevante legale instanties en corrupte politici in de nieuwe economie van het flitskapitaal. Onderwereld en bovenwereld versmolten in een nieuw, onzichtbaar imperialisme dat een nieuwe wereldkaart creëerde: die van de gecorrumpeerde macht en het witgewassen geld.

In de voortreffelijke documentaire van DNW vertelt de criminoloog Mark Galeotti hoe de 'rambo-misdaad' veranderde in witteboordencriminaliteit: het is niet langer meer de haai, maar een enorme school piranha's waarvan je er één kunt doodmaken maar er dan direct vijftig voor terug hebt die verder knagen. 'Ze zijn mobiel en onherkenbaar, maar zodra ze een zwakke prooi zien, zijn ze er.'

De Pax Mafiosa bestaat uit multinationals die minstens 5 procent van de wereldeconomie in handen hebben. Ze investeren volgens Pino Arlacchi, directeur misdaadpreventie van de VN en ex-maffiabestrijder, niet in de industrie, maar in de dienstensector. Ze werken met geavanceerde technieken. Ze zijn flexibel. En ze onderhouden banden met de internationale financiële wereld 'die sterker zijn dan wij denken'. De nieuwe economische orde voert Galeotti zelfs tot een politiek-filosofische bespiegeling: het door Marx verfoeide imperialisme is terug - zal het straks weer verzet gaan oproepen van de werkende klasse?

Meer over