weerberichtvrijdag 18 september

Het weerbericht voor vrijdag 18 september: in de ban van een hogedrukgebied

null Beeld

Al enkele dagen hebben we zonovergoten omstandigheden in ons land. Waar het eerder in de week extreem heet was, werd woensdag de subtropische lucht vervangen door van oorsprong ­polaire lucht. Voor het weerbeeld maakte het weinig uit, want het was en blijft zonnig. 

Dat geringe bewolking heeft te maken met een krachtig hogedrukgebied, dat de Duitse weerdienst de naam Manfred heeft gegeven. Het centrum van het ­hogedrukgebied ligt vandaag ­boven de Noordzee, maar Manfred is zeer omvangrijk. Het strekt zich uit van halverwege de Atlantische Oceaan tot aan Roemenië en ­bepaalt het weer in een groot deel van Europa. Door de hoge luchtdruk krijgt bewolking nauwelijks een kans. De wind waait uit het oosten tot noordoosten en is vaak matig van kracht, 3 of 4 Bft. De middagtemperatuur loopt vrijdag uiteen van 18 graden op Texel tot 25 in het zuidoosten van het land.

Tot en met zondag komt Manfred nauwelijks van zijn plaats. Wolken en buien doen dit weekeinde wel een poging vanuit Spanje via Frankrijk ons land te bereiken, maar de kans dat dat lukt is klein. Het zonnige weer houdt dus de overhand.

Zondag en maandag neemt de wind wel iets af en stijgt het kwik naar 21 tot 26 graden.

Meer over