Weerberichtmaandag 13 januari

Het weerbericht voor maandag 13 januari: lange zachte periode

Nederlandse wolkenlucht boven de polders Beeld Peter Lipton
Nederlandse wolkenlucht boven de poldersBeeld Peter Lipton

Tot nu toe heeft de winter weinig kou gebracht. Normaliter wordt het half januari in de middag 5 of 6 graden. Doordat de wind hoofdzakelijk vanaf zee waait, stroomt zachte lucht over ons land en ligt het kwik meestal boven de normale waarde. Op maandagmiddag wordt het circa 7 graden. ­Wolken bepalen het weerbeeld maar het blijft lang droog. Soms is het vriendelijk met de zon. In de avond wordt de bewolking dikker en neemt de wind toe. De meeste ­regen wordt in de nacht verwacht.

Op dinsdagochtend valt er in de zuidoostelijke helft van het land af en toe regen of motregen. Later in de ochtend en begin van de middag blijft het vrijwel droog. Met maximaal 11 graden is het zeer zacht. In de loop van de middag en avond ­bereikt een nieuwe regenzone het zuidwesten. Achter deze zone trekt de wind verder aan. De wind kunnen we dinsdagavond om het huis horen gieren. Met veel wind en bewolking koelt het in de nacht naar woensdag nauwelijks af.

Woensdag begint grijs en nat. In de loop van de dag verlaat de regen ons land. In de middag en avond blijft het bijna overal droog. De zuidwestelijke wind neemt in kracht af. In de tweede helft van de week waait het minder, is het meestal droog en wordt het frisser.

Meer over