weerbericht1 april 2019

Het weerbericht voor maandag 1 april: Maandag nog zonnig, vanaf dinsdag buien

Fietser over de dijk langs het IJsselmeer. Beeld ANP XTRA
Fietser over de dijk langs het IJsselmeer.Beeld ANP XTRA

Deze week krijgen we verschillende weertypen. Maandag, de eerste dag van april, is fraai, onder invloed van een hogedrukgebied boven de Oostzee. De dag verloopt zonovergoten, maar gaat wel koud van start met tijdens het ochtendgloren aan de grond een graadje vorst. In de loop van de dag stijgt de temperatuur naar 11 graden in het noorden tot 16 in Limburg. Daarbij waait een matige oostenwind, kracht 3 of 4. In de zon en uit de wind is het heerlijk lenteweer.

Dinsdag trekt een frontale storing met veel bewolking en van tijd tot tijd buien over ons land. De meeste buien vallen in de middag en avond, soms samengaand met onweer. Met 13 tot 17 graden is de temperatuur nog van een prima niveau. De wind komt uit het zuiden tot zuidwesten en is meest matig, aan zee soms vrij krachtig, windkracht 3 tot 5.

Woensdag verschijnt een omvangrijk lagedrukgebied op de weerkaart, daardoor is de atmosfeer vrij onstabiel. We zien sterk wisselende bewolking met af en toe zonneschijn, maar ook weer meerdere buien. Doordat de lucht hoog in de atmosfeer behoorlijk koud is, kan er bij buien hagel voorkomen.

Donderdag vallen er ook van tijd tot tijd buien, al lijkt de buiigheid wel iets af te nemen. Wat ook minder wordt, is de temperatuur. Woensdag en donderdag wordt het nog net 10 graden.

Meer over