Het weer11 april

Het weerbericht voor donderdag 11 april: Koudere lucht in aantocht

null Beeld Jasper Jacobs
Beeld Jasper Jacobs

We zitten inmiddels ver in april en dus is de atmosfeer al enigszins opgewarmd. Ook de lange dagen, met meer dan twaalf uur zon boven de horizon, helpen goed mee. Want als we de huidige weerkaarten in januari hadden, was er ongetwijfeld sprake geweest van schaatskoorts. Een straffe noordoostenwind voert namelijk behoorlijk koude lucht aan, afkomstig uit de poolstreek. Daardoor levert de temperatuur dag na dag enkele graden in en komen we in steeds koudere lucht terecht.

Afgelopen weekend werd het nog 20 graden, terwijl we donderdag amper de 10 graden bereiken. Op 1.500 meter hoogte is de kou ook goed terug te zien. Daar kwam de temperatuur woensdag voor het eerst deze week onder het vriespunt en vrijdag en zaterdag worden waarden van -8 of -9 graden verwacht. In de winter zou een dusdanig koude atmosfeer aanleiding geven tot matige vorst en sneeuw. Het is echter april en dus valt het met het winterweer nu wel mee.

In de nacht vriest het soms licht en ’s middags is het 7 tot 10 graden. Of we sneeuw gaan zien is nog onzeker. De bewolking neemt vanuit het noordoosten wel toe, maar het aantal buien blijft beperkt.

Vrijdag en zaterdag is de lucht in ieder geval koud genoeg om hagel of natte sneeuw mogelijk te maken. Maandag stijgt het kwik.

Meer over