Het weerDag van grote verschillen

Het weerbericht voor dinsdag: grote verschillen tussen noord en zuid

Noord en zuid hebben dinsdag nogal verschillend weer. Boven Noord-Nederland ligt een koufront waardoor het daar vrijwel de hele dag bewolkt is. Ook kan er lichte regen of motregen vallen. In het zuiden is het front veel minder voelbaar. Daar schijnt af en toe de zon en blijft het droog. De verschillen zijn ook merkbaar in de temperatuur en de wind. Langs de noordwestkust en op de Wadden waait een krachtige tot harde zuidwestenwind, 6 of 7 Bft, die in de loop van de dag iets afneemt. In het zuiden en zuidoosten staat 3 of 4 Bft. De temperatuur loopt uiteen van 20 graden op de Wadden tot 24 of 25 graden in het zuiden.

De zon breekt door. Beeld Anp.
De zon breekt door.Beeld Anp.

Woensdag beweegt het front langzaam zuidwaarts en wordt de warme lucht verdreven. Op veel plaatsen wordt het 16 tot 18 graden, al kan het in Limburg morgen plaatselijk nog 25 of 26 graden worden.

Donderdag is er vooral in de noordelijke helft nu en dan zon en tegelijk kans op een bui. In het zuiden is het bewolkt met soms regen. Het kwik ligt dan overal rond 17 graden. De zomerlucht is dan uit ons land verdreven, maar blijft wel ‘op de loer’ liggen.

Er zijn aanwijzingen dat de warmte vanaf zondag mogelijk alweer terugkeert. Als dat zo is, blijft de zomer zeer bijzonder, met opnieuw hoge maxima.

Meer over