weerberichtdinsdag 14 mei

Het weerbericht voor dinsdag 14 mei: rustig weer door krachtig hogedrukgebied

Fietsers onder een Hollandse wolkenlucht. Beeld null
Fietsers onder een Hollandse wolkenlucht.

Een krachtig hogedrukgebied zorgt deze dagen voor rustig weer in Nederland. Hoe sterk het hogedrukgebied is, bleek maandag, toen er in de ochtend een heus maandrecord werd gebroken. In een groot deel van het land gaven de barometers een luchtdrukstand aan die we nog niet eerder in de maand mei hebben gezien sinds officiële metingen (voor de liefhebbers: op de Waddeneilanden toonde de barometer 1040,8 hPa - voorheen was 1040,3 het record). Overigens is in de wintermaanden de luchtdruk weleens boven deze recordwaarden uitgekomen.

Dinsdag ligt de kern van het hogedrukgebied boven het midden van de Noordzee. Hierdoor hebben we een noordoostelijke wind in het land, die overwegend matig is. Er zijn flinke zonnige perioden maar zo af en toe trekken er ook wolkenvelden over en heeft de zon het wat lastiger. Het blijft droog en de temperatuur ligt in de middag tussen 14 en 17 graden.

Woensdag kan het op de meeste plaatsen een graadje warmer worden. Ook dan zijn er weer zonnige perioden en wordt er geen neerslag verwacht.

Vanaf donderdag wordt de aangevoerde lucht geleidelijk vochtiger. We zien vaker bewolking en vrijdag en in het weekend kan er in het land lokaal een bui vallen. De noordoostenwind blijft overwegend matig. De temperatuur stijgt nog wat verder en lokaal is 20 graden mogelijk.

Meer over