Het weerberichtWoensdag 20 mei

Het weerbericht van woensdag 20 mei: zon en zomers

null Beeld

De komende dagen wordt het steeds warmer in Nederland. De kans is vrij groot dat we de eerste landelijke zomerse dag gaan noteren. We spreken van een officieel landelijk zomerse dag als de temperatuur in De Bilt oploopt naar 25 graden of hoger. Na een rustige nacht, waarin het niet veel kouder was dan een graad of 8, volgt fraai lenteweer. De zon schijnt woensdag volop, al ontstaan er in de middag een paar vriendelijke stapelwolken. Met een zwakke tot matige noordenwind wordt het 20 tot 25 graden. Langs de kust en op de Wadden is het door de aanlandige wind een stuk koeler.

Donderdag, Hemelvaartsdag, wordt nog warmer. Dit komt doordat een hogedrukgebied zich in het oosten van Europa nestelt, waardoor een aanvoer op gang komt van zeer warme lucht uit het zuidoosten. Het wordt op veel plaatsen zomers warm met 25 tot 28 graden, langs de kust en op de Wadden is het ­koeler. Het blijft droog met soms een paar wolkenvelden.

Vanuit het westen komt vrijdag koele lucht het land binnen. Dit gaat gepaard met veel bewolking en een aantal regen- of onweersbuien. Voor de buien uit wordt het vooral in het binnenland nog zomers warm en schijnt de zon. De wind draait overal naar het westen.

Meer over