Het Weer19 april 2019

Het weerbericht van vrijdag 19 april: het worden warme paasdagen

Bijna geen wolkje aan de lucht dit weekend.  Beeld EPA
Bijna geen wolkje aan de lucht dit weekend.Beeld EPA

Lagedrukgebieden en storingen trekken deze dagen over het zuiden van Europa. Maar die slechtweersystemen kunnen Nederland niet bereiken door een hogedrukgebied boven Scandinavië. Hierdoor blijft het in ons land een tijdlang droog. Door de hoge luchtdruk en een aflandige wind is de luchtvochtigheid laag. Er zijn amper wolken aan de hemel te bespeuren. Het is raadzaam goed te smeren, want in de lentezon kun je makkelijk verbranden.

Op Goede Vrijdag zijn er ­enkele ­wolkensluiers te zien. In het paasweekeinde is de lucht veelal staalblauw. Met veel zonneschijn en een matige oostenwind stijgt de temperatuur op vrijdagmiddag naar 20 graden in het noordwesten tot 24 in het zuidoosten van het land. Ook op de stranden langs de westkust is het op vrijdagmiddag vrij warm.

In het paasweekeinde staat er ­minder wind en wordt het warmer. Vooral in Limburg en het oosten van het land kan de eerste zomerse dag van het jaar worden geregistreerd als het kwik in de middag de zomerse waarde van 25 graden bereikt. Dat het nog voorjaar is, merken we aan de frisse ochtenden. Met Pasen ligt het kwik bij het ochtendgloren tussen de 3 en 7 graden.

Meer over