Het weerDonderdag 19 juli

Het weerbericht van donderdag: de regenmeters blijven leeg, veel droogte

Beeld Photo News

De droogte in ons land neemt steeds ernstiger vormen aan. Als er in het hoofdstation De Bilt geen neerslag van betekenis meer valt deze maand, beleven we de droogste juli sinds het begin van de metingen. Tot nu toe hebben de jaren 1921, 2006 en 1911 de droogste juli opgeleverd met respectievelijk 11, 15 en 18 millimeter regen over de hele maand. Dit jaar is er in de afgelopen weken op veel plaatsen slechts 3 mm regen gevallen.

Ook vandaag blijven de regenmeters leeg. De zon schijnt geregeld tussen de wolken door. Met een middagtemperatuur van 23 tot 28 graden is het een vrij warme zomerdag. Langs de stranden waait de wind zwak tot matig van zee of uit het noorden. Landinwaarts houdt de wind het rustig.

Vanaf vrijdag neemt de kans op regen toe, want zwakke storingen trekken over het land, ook in het weekend. De invloed van het hogedrukgebied verzwakt tijdelijk. Waarschijnlijk blijft het ook tijdens het overtrekken van de lichte storingen op de meeste plaatsen droog.

Als er al een bui ontstaat, valt er slechts 1 tot 3 millimeter regen. Vooral het oosten van het land maakt vrijdag kans op een verdwaalde bui; in het westen blijft het vrijwel droog.

Zaterdag is er in heel het land kans op een bui. Zondag blijft het weer meest droog. Verder zien we een mix van wolken en zon.

Meer over