Het weerDinsdag 24 juli

Het weerbericht van dinsdag: van zomerweer naar zomerhitte

null Beeld null

We hebben al wekenlang zeer standvastig zomerweer, maar van echte hitte was nog nauwelijks sprake. Slechts op enkele plaatsen was het soms tropisch warm. Daar komt deze week verandering in. Geleidelijk bouwt zich een hogedrukgebied boven Scandinavië op. De wind draait naar het oosten en voert hete lucht aan.

Vandaag wordt het 27 graden op de Waddeneilanden en 29 tot 32 graden in het binnenland. Het is daarbij flink zonnig en er valt geen regen.

Er waait een zwakke of matige wind, hooguit kracht 3, uit uiteenlopende richtingen. Vanavond blijft het nog lange tijd warm.

Komende nacht komt het minimum rond 18 graden uit. In stedelijke gebieden blijft het zelfs nog warmer. Morgen wordt opnieuw een vrij zonnige dag, met temperaturen van 28 tot 33 graden. Op donderdag en vrijdag kan het lokaal 35 graden worden. In de kustgebieden en op het strand wordt het ook flink warm, maar daar kan ’smiddags wel een zeewind opsteken, die verkoeling brengt.

Waar de koelere zeelucht op de hete lucht boven land botst, ontstaan stapelwolken die misschien uitgroeien tot een lokale bui. In het binnenland is kans op een lokaal warmteonweer. Vanaf zaterdag neemt overal de kans op een regen- of onweersbui toe en lijkt de hitte wat getemperd te worden.

Meer over