het weerberichtdinsdag 18 augustus

Het weerbericht van dinsdag 18 augustus: Licht wisselvallig

null Beeld

De oprichter van het KNMI, Buys Ballot, heeft een eigen wet. De wet van Buys Ballot schrijft voor dat met de wind in de rug, het lagedrukgebied links van je is. Hiermee was het mogelijk om op basis van de drukverdeling een weersverwachting te maken. Immers, de windrichting bepaalt voor een groot deel het weer dat we kunnen verwachten.

Komende dagen ligt de luchtdruk in Hoorn net wat lager dan in Maastricht, waaruit we kunnen concluderen dat we met een zuidwestelijke wind te maken krijgen. Deze matige zuidwestenwind zorgt dinsdag voor een temperatuur van 22 graden in het noorden tot 25 graden in Limburg. In de loop van de middag kan een enkele bui ontstaan, maar op de meeste plaatsen blijft het droog. In de nacht naar woensdag wordt het overal droog en koelt het af naar minima rond 14 graden.

Woensdag beleven we een soortgelijke dag. De wind blijft zuidwestelijk en matig van kracht. De maxima komen dan uit op maximaal 25 graden. De zon laat zich van tijd tot tijd zien. We kunnen Ballots wet donderdag weer gebruiken. Een lagedrukgebied nadert de Britse Eilanden. Wanneer we Engeland links houden komt de wind uit onze rug. Deze zuidenwind zorgt donderdag voor een oplopende temperatuur.

Meer over