Het weer18 april

Het weerbericht van 18 april: warme lentedagen op komst

Schotse Hooglander in het Westduinpark Beeld Martijn Beekman
Schotse Hooglander in het WestduinparkBeeld Martijn Beekman

Tot nu toe was de maand april koel. De gemiddelde temperatuur bedraagt nu 8,4 graden, terwijl 9,2 graden de gebruikelijke waarde is. Toch hebben we al twee warme lente­dagen gehad. De komende tijd wordt het gemiddelde behoorlijk opgekrikt. We krijgen een serie warme en droge lentedagen. Zaterdag is de warmste dag van deze week. Met een oostelijke wind wordt zachte lucht over ons land aangevoerd.

De wind maakt het donderdag echter nog frisjes, op de Wadden staat soms windkracht 5. Uit de wind, in de zon, is het ’s middags echter warm lenteweer; de temperatuur ligt donderdagmiddag rond 20 graden.

Vrijdag en in het paasweekend schijnt de zon uitbundiger dan op donderdag; de lucht is veelal strakblauw. In de vroege ochtend is het koel, na een uur of 10 stijgt het kwik boven de 10 graden uit en wordt het aangenamer. In de middag is het met maxima van 20 tot 23 graden vrij warm; misschien wordt in het zuiden van het land de zomerse waarde van 25 graden gehaald.

Tijdens het weekend is er weinig wind. Er waait overdag hooguit een matige oostenwind, rond kracht 3. Op Tweede Paasdag drijven vanuit het zuiden sluierwolken over ons land. De zon schijnt echter nog van tijd tot tijd en het blijft droog.

Meer over