Weerbericht29 mei 2018

Het weer: Zeer warm met buien

null Beeld ANP
Beeld ANP

Het lijkt niet op te kunnen. Mei gaat al de klimaatboeken in als warmste meimaand in driehonderd jaar, maar ook juni levert voorlopig warm weer op. De vijftiendaagse verwachting geeft wel aan dat de warmte wat wordt getemperd, maar maxima van minimaal 20 tot 25 graden lijken de eerste week van juni dagelijkse kost te blijven.

Warmte betekent echter niet altijd stralend zonnig weer; we moeten de komende dagen ook rekening houden met buien. De zwaarste buien worden vandaag al verwacht. Na een vrij zonnig begin van de dag gaat vanmiddag de lucht te betrekken, met name in het binnenland.

Het wordt benauwder en de wolken nemen dreigende vormen aan. In de namiddag en avond gaan er buien vallen, geregeld met onweer en soms ook met hagel. Het kunnen ware plensbuien worden, met tientallen millimeters regen in korte tijd. In de kustregio’s valt het met de buiigheid waarschijnlijk mee, omdat de matige noordoostenwind de temperatuur bij zee wat lager houdt.

Landinwaarts staat weinig wind en wordt het wel zeer warm, plaatselijk zelfs 30 graden.

Komende nacht trekken de buien weg of ze lossen op. Morgen overdag schijnt de zon geregeld en wordt het 23 tot 28 graden. Er kan hier en daar een bui vallen. Donderdag wordt weer een toename van de buiigheid verwacht, ook met onweer.

Meer over