Het weer: winterse perikelen, met kans op een dik pak sneeuw

Een lagedrukgebied bepaalt vandaag het weer in onze omgeving. Daardoor is het vrij onbestendig. Op de weerkaart vinden we het centrum van dit lagedrukgebied net ten zuiden van ons land terug.

Sneeuwpret in Megen.Beeld Marcel van den Bergh

Het slechtweersysteem trekt in de loop van de dag naar het noorden, maar de exacte koers is onzeker. Wel verloopt deze maandag veelal bewolkt. Vanochtend is het op de meeste plaatsen nagenoeg droog. In de loop van de dag trekt vanuit het zuiden een gebied met neerslag over ons land. Eerst valt er regen of natte sneeuw, later gaat het op veel plaatsen sneeuwen. Er wordt een sneeuwdek van 5 tot 10 centimeter verwacht. Lokaal valt mogelijk meer, tot 20 centimeter. In het oosten kan de sneeuw aanhouden tot morgenochtend. De kans dat de sneeuw blijft liggen is het grootst in het noorden en oosten van het land.

De verschillen zijn vandaag groot, want de precieze koers van het lagedrukgebied bepaalt waar de meeste neerslag valt en of de regen op sommige plaatsen in sneeuw overgaat. Voordat de neerslag ons land bereikt, stijgt de temperatuur naar 1 tot 5 graden.

Morgen verdwijnen in de loop van de dag de winterse perikelen. Het wordt 2 tot 6 graden in de middag. Vanaf woensdag is het minder koud, maar wel nog wisselvallig met elke dag een paar regenbuien.

Meer over