Het weer: winters weer krijgt geen kans, zachtere lucht in aantocht

Vandaag begint de meteorologische winter en meteen kan de gemiddelde temperatuur op een enkele plek onder het vriespunt uitkomen.

Natte sneeuw in Limburg Beeld anp
Natte sneeuw in LimburgBeeld anp

Morgenavond maken het oosten en zuidoosten kans op de eerste sneeuwvlokken. Het winterweer zet echter niet door. Zondag gaat het kwik omhoog en pakjesavond vieren we bij 8 graden en een regenbui. Voor het zover is, is het eerst nog koud. Na een nacht met lichte vorst blijft het vandaag kil. De bewolking overheerst, soms is het nevelig en het wordt 1 of 2 graden. In de kustregio is nog een winterse bui mogelijk. Ook in Limburg kan wat motregen of natte sneeuw vallen. Het droge weer overheerst echter overal en er staat amper wind.

In het weekend komt er een weersverandering. Vanuit het noordwesten nadert zachtere lucht en regen. De regen bereikt morgenmiddag Noord-Holland en Zuid-Holland. De neerslag probeert verder het land in te trekken maar botst daar tegen de koude lucht aan. Hierdoor wint de regen slechts langzaam terrein. In het zuidoosten en oosten verloopt de zaterdag daarom koud, het wordt maximaal 1 graad en het blijft lang droog. Uiteindelijk trekt de neerslag ook naar het koude oosten. Daar kan eerst natte sneeuw vallen en in de Limburgse heuvels mogelijk sneeuw. Zondag valt overal regen en wordt het 6 tot 9 graden.

Meer over