Het weerZaterdag 30 november en zondag 1 december

Het weer voor zaterdag 30 november en zondag 1 december: twee gezichten

Koeien in de ochtendmist. Beeld ANP
Koeien in de ochtendmist.Beeld ANP

Het weer heeft dit weekend twee gezichten. Na een nacht met plaatselijk lichte vorst is het zaterdag heel rustig weer met in grote delen van het land flink wat zon. Slechts in enkele regio’s hebben wolken vaker de overhand. De kustregio maakt daar de meeste kans op en mogelijk valt er zelfs een buitje. Dieper landinwaarts blijft het de hele dag droog. Het wordt 6 of 7 graden.

Het rustige weer wordt veroorzaakt door een hogedrukgebied dat deze zaterdag over het land trekt. Hierdoor staat er amper wind. De windrichting verandert van westelijk later op de dag naar oostelijk, het teken dat het centrum van het hogedrukgebied gepasseerd is. Komende nacht blijft het rustig weer en wordt het nog wat kouder. De minima komen op uitgebreide schaal uit tussen +2 en -3 graden. Bovendien kan er mist ontstaan, mogelijk zelfs dichte mist. De combinatie van vorst en mist kan aanleiding geven tot gladheid.

Zondag overdag is het vaak bewolkt en soms hardnekkig mistig. De zon breekt slechts mondjesmaat door de bewolking heen. Warm wordt het niet. In de mist wordt het amper 3 graden. Dicht bij zee stijgt het kwik naar 6 graden. Maandag en dinsdag schijnt de zon weer vaker. Daardoor stijgt het kwik ’s middags naar 5 tot 8 graden. Pas aan het einde van de week groeit de kans op regen.

Meer over