Het weerwoensdag 24 juli

Het weer van woensdag 24 juli: extreem heet

Mensen zoeken verkoeling in de vijver op het Museumplein het centrum van Amsterdam. Beeld ANP
Mensen zoeken verkoeling in de vijver op het Museumplein het centrum van Amsterdam.Beeld ANP

De komende dagen is het ­extreem warm in het grootste deel van Nederland. Zeer warme lucht trekt er vanuit het zuiden over het land. De thermometer geeft ‘s middags op veel plaatsen dik 35 graden aan. De warme lucht komt via Spanje, Frankrijk en België naar Nederland. Ook daar zijn hoge temperaturen gemeten de afgelopen dagen. De aangevoerde lucht is tevens erg droog waardoor er weinig bewolking is. De zon kan volop schijnen en woensdagmiddag wordt het van noord naar zuid 34 tot 37 graden. Lokaal wordt het in het zuiden mogelijk al 38 graden. De wind waait uit het zuidoosten en is matig. Later op de middag kan aan de kust weer een zeewind opsteken.

Donderdag wordt het nog heter. De maxima liggen dan tussen 35 en 38 graden en in het zuiden lokaal 39 graden. Sinds er gemeten wordt in Nederland is de temperatuur nooit boven 38,6 graden geweest op een officieel meetpunt. In de late avond en nacht naar vrijdag is er een kleine kans dat in het zuiden een onweersbui valt.

Vrijdag overdag wordt het opnieuw tropisch. Wel is er wat meer bewolking. De maxima liggen tussen 32 en 37 graden.

Zaterdag wordt de hitte waarschijnlijk verdreven, maar voor het zover is wordt het nog wel erg warm.

Nederland maakt zich op voor de tweede hittegolf van het jaar. Al het nieuws, tips en onze verhalen rond de hitte verzamelen we voor u in dit blog.

De talloze hitteprotocollen hebben in ons land honderden, zo niet duizenden levens uitgespaard. Er zijn zelfs aanwijzingen dat ouderen tegenwoordig soms veiliger zijn tijdens hittegolven, dan wanneer er géén hittegolf is.

Slaapexpert geeft advies: hoe kun je het best omgaan met tropische nachten?

Meer over