WeerberichtVrijdag 13 december

Het weer van vrijdag 13 december: erg wisselvallig

Een vrouw rent door de stromende regen over het Binnenhof. Beeld ANP
Een vrouw rent door de stromende regen over het Binnenhof.Beeld ANP

Het centrum van een lagedrukgebied en een gebied met bewolking en neerslag liggen vrijdag precies boven ons land. Vooral in de ochtend en middag is het op veel plaatsen zwaar bewolkt en regent of motregent het van tijd tot tijd. Pas in de loop van de middag verlaat het slechtweergebied via het noordoosten ons land. Het wordt in de middag 4 graden in Groningen tot 8 in Zeeland.

Nadat het lagedrukgebied en de zone met regen zijn weggetrokken, draait de wind naar het westen en trekt hij aan naar vrij krachtig tot hard aan zee, windkracht 5 tot 7. Toch blijft er ook in de late middag en avond een enkele bui mogelijk.

Zaterdag voert een stevige westelijke wind snel wisselende wolkenluchten met enkele buien aan. Aan zee is het stormachtig. De temperatuur ligt in de middag rond een graad of 7, maar door de wind voelt het frisser aan. Zaterdagavond neemt de wind iets in kracht af en klaart het in sommige regio’s breed op.

De opklaringen zijn van korte duur, want in de nacht naar zondag en zondagochtend trekt een nieuw lagedrukgebied met een aantal buien van west naar oost over het land. Op de Wadden kan de wind tijdelijk toenemen tot stormkracht. De meeste buien zijn zondag weggelegd voor het westen van het land.

Na het weekend blijft het wisselvallig, maar staat er minder wind.

Meer over