Het weer: stormachtig met zware windstoten

Een omvangrijk lagedrukgebied met de kern voor de Noorse zuidwestkust trekt de komende dagen langzaam naar het noorden. Een randstoring boven de Atlantische Oceaan trekt vandaag richting West Europa en komt vannacht ten zuiden van Ierland uit.

Wilfred Janssen
'Onstuimig weer met perioden van regen'. Beeld anp
'Onstuimig weer met perioden van regen'.Beeld anp

Morgen trekt die depressie over het zuiden en oosten van Engeland de Noordzee op en veroorzaakt bij ons zeer onstuimig weer. In het kielzog van deze depressie ontstaat een lagedrukgebied boven de Golf van Biskaje. Deze trekt na het weekend noordwaarts en komt dinsdag voor onze westkust te liggen.

Vandaag is het relatief rustig herfstweer. De meeste buien vallen aan zee, in het binnenland komt later vandaag de zon ook wat vaker tevoorschijn. Het wordt 7 of 8 graden en de zuidwestenwind is matig tot aan zee vrij krachtig. Vannacht draait de wind naar het zuidoosten en neemt in kracht toe. Vanuit het zuiden komt zachtere lucht Nederland binnen, maar in het noorden kan het afkoelen tot lokaal 3 graden.

Zondag waait de wind vrij krachtig tot hard uit het zuidoosten, later aan zee vanuit het zuidwesten: het wordt stormachtig met zware windstoten. Het is bewolkt en er zijn perioden met regen. Het wordt 11 graden. Na het weekend keert de rust terug. Het blijft de eerste dagen wisselvallig, daarna wordt het kouder en droger.

Meer over