Het weer: met ijzige wind wordt de metereologische winter in stijl afgesloten

Op de laatste dag van de meteorologische winter beleven we ook de koudste dag. Een afsluiting in stijl dus, want na een nacht met minima van -7 tot -10 graden wordt het vanmiddag niet warmer dan -3 tot -5 graden. Het blijft dus overal de hele dag vriezen.

In Friesland werd gisteren al voorzichtig geschaatst. Beeld anp
In Friesland werd gisteren al voorzichtig geschaatst.Beeld anp

Het belangrijkste thema is vandaag echter niet de temperatuur maar de gevoelstemperatuur. Er waait namelijk de hele dag een stevige wind uit het oosten, met 4 of 5 Bft, waardoor deze wind chill uitkomt op zeer lage waarden.

Bij het ochtendgloren is de gevoelstemperatuur ongeveer -18 graden en vanmiddag -12 tot -15 graden. Bij deze waarden koelt een lichaam zeer snel af, dus het is belangrijk om bij buitenactiviteiten, zoals schaatsen op veilige ijsbanen, zorg te dragen voor goede kleding. De ijzige wind gaat vanochtend samen met flink wat zonneschijn, maar vanmiddag neemt de bewolking toe. Dan missen we dus ook de warmte van de zon op onze huid. Het blijft wel droog.

Komende nacht en in de nacht naar vrijdag blijven de minima dicht bij de -10 graden uitkomen. Morgen overdag wordt het 0 tot -2 graden, iets minder koud dan vandaag. Daar staat tegenover dat de wind in kracht toeneemt. Boven land staat vaak 5 Bft en langs de noordkust 6 Bft. Daardoor blijft de lage gevoelstemperatuur ook morgen iets om in de gaten te houden.

Vrijdag nadert sneeuw.

Meer over