Het weer: koude oostenwind laat het gevoelsmatig vriezen

De oostenwind heerst voorlopig. Aan de zuidkant van een krachtig hogedrukgebied boven Scandinavië voert hij vanaf zondag arctische lucht aan.

Oorwarmers komen dit weekend van pas.Beeld anp

De temperatuur komt vanaf zondag overdag net boven het vriespunt uit. Volgende week gaat het 's nachts lokaal mogelijk streng vriezen.

Vandaag begint de dag in het noorden met wolkenvelden. De zon komt er in de loop van de dag aardig bij. In het midden en zuiden van het land is meer ruimte voor de zon. Vanochtend vriest het veelal licht, vanmiddag stijgt de temperatuur naar 2 tot 4 graden boven nul. Door de matige oostenwind lijkt het alsof het de hele dag licht vriest.

Snijdend koud

In het weekend trekt de oostenwind verder aan naar windkracht 4 of 5. Hierdoor is het snijdend koud en ligt de gevoelstemperatuur lager dan de waarde die het kwik op de thermometer aangeeft.

Komende avond, vannacht en morgen in de vroege ochtend vriest het 2 tot 5 graden. Zaterdagmiddag is plus 3 tot 5 graden op de thermometer af te lezen. Zondag en de dagen daarna duiken we de echte kou in. Als de avond invalt gaat het vrij snel vriezen. In de nacht en vroege ochtend ligt het kwik tussen de -5 en -9 graden. Overdag komt de temperatuur alleen tussen 12.00 en 14.00 uur even boven nul.

Meer over