'Het was juist verstandig van Rutte dat hij zijn mond hield'

We weten inmiddels dat premier Rutte beroerd rekent. Het was dan ook verstandig van hem dat hij de afgelopen weken zijn mond hield over de schuldencrisis, vindt Wilma de Rek.

Wilma de Rek
Mark Rutte Beeld anp
Mark RutteBeeld anp

En daar was Alexander Pechtold ook weer. In het Algemeen Dagblad meldde hij gisteren dat Mark Rutte te weinig 'leiderschap' toont rondom de eurocrisis. Hij mist 'urgentie'. Rutte moet meer laten zien dat hij 'erbovenop zit'. Job Cohen is het met Pechtold eens: hij vindt het raar dat Rutte 'in alle toonaarden zwijgt'.

Volgens mij was het juist heel verstandig van Rutte dat hij deze weken een paar mooie Scarlatti-sonates instudeerde, een biertje dronk, een dansje deed en verder zijn mond hield. We weten inmiddels dat hij beroerd rekent en het verschil tussen 109 miljard euro en 159 miljard euro niet ziet. Je moet er toch niet aan denken dat zo'n jongen boven op de crisis gaat zitten om in alle toonaarden mee te praten over triples, ratings, credit default swaps en andere enge dingen? Volgens een van zijn topambtenaren had hij zich in juli tijdens de eurotop over de redding van Griekenland 'manmoedig' opgesteld; meer moeten we niet willen.

Populisten
Economische crises zijn niks voor politici. Ze hebben er niet voor doorgeleerd en ze worden gehinderd door angst voor de kiezers en voor populisten. In andere landen dan Nederland doen de politiek leiders wel alsof ze verstand hebben van geld en economie, en je ziet wat er van komt.

Neem Nicolas Sarkozy van Frankrijk. Keerde spoorslags terug van vakantie om de economische crisis te bezweren, en wat gebeurt er? Iedereen in paniek en overal geruchten dat Frankrijk zijn AAA-status moet inruilen voor een lullige AA+.

Neem José Luis Rodríguez Zapatero van Spanje; die ging voor alle zekerheid helemaal niet op vakantie, zodat hij ook niet spoorslags hoefde terug te keren. Maar werd Spanje daar kredietwaardiger van? Yo creo que no.

Barack Obama van de VS probeert te redden wat er te redden valt door binnenkort juist wél op vakantie te gaan, naar Martha's Vineyard. Een geforceerde en doorzichtige poging om algehele controle en totale ontspanning uit te stralen. Bovendien komt de actie te laat: de VS zijn tripletechnisch ten dode opgeschreven.

Silvio Berlusconi van Italië? Die heeft altijd vakantie en bemoeit zich desondanks overal mee. De gevolgen zijn desastreus. Van de Europese Centrale Bank moet in ruil voor financiële steun heel Italië op de schop. Het pensioenstelsel deugt niet, het ontslagrecht niet en het land heeft een paar dure bestuurslagen teveel.

David Cameron van Engeland dan? Och arme. Die heeft zijn handen vol aan het vinden van een paar waterkanonnen om oorlogszuchtige pubers terug in hun holen te spuiten, wat hem inmiddels op hoon en afkeuring is komen te staan van nota bene Libië en Iran. Nee, aan het bestrijden van de economische crisis komt Cameron (te laat teruggekeerd van vakantie, by the way) voorlopig niet toe.

Over België kunnen we maar beter zwijgen.

Leuk land
Wat is Nederland dan eigenlijk een leuk land hè. En wat deugt hier veel. Wat letten we goed op onze centjes en wat zijn onze jongeren braaf. Wat rijden de treinen mooi op tijd en wat liggen de weilanden er grazig bij. Laten we bij deze afspreken dat we stoppen met dat benepen gemekker over de Nederlandse kopjes thee, de softe verzorgingsstaat, de consensuscultuur en de schrieperige zuinigheid van Jan Kees de Jager.

Leve Nederland!

En dat Mark Rutte, die vandaag de eerste ministerraad na de vakantie heeft, maar weer een uiterst relaxed weekend mag hebben.

Wilma de Rek

Meer over