Het voetbalmoment: Hoe Jamie Vardy uit Sheffield Louis van Gaal voor schut zette

Elke maandag kiest sportverslaggever Charles Bromet zijn moment van het weekend. Deze keer: terwijl hoongelach klinkt, gaat de voormalige bondscoach van Oranje gewoon door met het verklaren van het onverklaarbare.

Charles Bromet
null Beeld getty
Beeld getty

Jamie Vardy is 27 jaar. Hij speelt voor Leicester City. Zijn vorige drie clubs waren: Fleetwood Town, FC Halifax Town en Stockbridge Park Steels. Zondag maakte hij zijn debuut in de Premier League, tegen het Manchester United van coach Louis van Gaal.

21 krankzinnige minuten
Dit lijkt triviale informatie. Maar dat is schijn. Het is zelfs essentieel om dé voetbaluitslag van het weekend volledig te bevatten. Leicester City, dat afgelopen seizoen promoveerde naar het hoogste Engelse niveau na een afwezigheid van tien jaar, werkte tegen Manchester United een 3-1 achterstand weg. Om uiteindelijk met 5-3 te winnen. Daar waren zondag 21 krankzinnige minuten voor nodig.

Het gebeurde allemaal tegen een elftal waarin de topspelers Robin van Persie, Radamel Falcao, Ángel di Maria en Wayne Rooney in de basisploeg waren gestart. Niet zij, maar Jamie Vardy uit Sheffield werd de meest besproken aanvaller van de dag. Hij bereidde twee doelpunten voor. Hij veroorzaakte twee strafschoppen, waarvan er een zeer omstreden was. En hij maakte het vierde doelpunt van Leicester City.

Zijn fraaiste actie kwam uit de zeventiende minuut. Vardy won op karakter een duel aan de zijkant van het veld, tegen de Argentijnse international Marcos Rojo. Hij sprintte naar de achterlijn om een bal die leek uit te gaan nog net een beslissende tik te geven. En wat voor een. Het was een scherp afgemeten voorzet die schitterend werd ingekopt door spits Leonardo Ulloa. Die speelde vorig seizoen nog bij Brighton & Hove Albion.

Achterafveldjes
In die ene actie van Vardy, die de 1-2 inleidde, zat alles waar je op hoopt bij een speler die zich wil onderscheiden in zijn debuutwedstrijd in de Premier League. Honger naar de bal. De wil om te geloven in elk kansje, hoe klein ook. En hij speelde met de drive van een onbevreesde tiener. Maar hij is dus 27 jaar. En Jamie Vardy uit Sheffield speelde het grootste deel van zijn voetballeven op achterafveldjes, voor anderhalve man en een paardenkop.

null Beeld getty
Beeld getty

Manchester United, vorige week na één aardige thuiswedstrijd tegen Queens Park Rangers al meteen de hemel in geprezen in de Engelse media, droop beschaamd af. Er zijn al tien punten gemorst na slechts vijf competitieronden. En dat gebeurde tegen ploegen als Swansey City, Sunderland, Burnley en Leicester City dus. De toppers moeten nog komen.

Louis van Gaal breekt nu al records met Manchester United, maar het zijn niet de records die hij in gedachte zal hebben gehad. Tijdens de transferperiode smeet hij zo driftig met geld dat hij bovenaan de lijstjes van `big spenders' kwam te staan. Zondag verloor hij met de Engelse grootmacht voor het eerst in 853 Premier Leaguewedstrijden, nadat een voorsprong met twee doelpunten was verspeeld.

Dat leidde tot een hoop leedvermaak. John van Zweden, de Nederlandse mede-eigenaar van Swansea City, gooide er een serie tweets. `Nu maar snel nog wat kopen #louisvangaal. Anders haal je echt de Kerst niet!!! 4-3'. Toen moest Leicester dus nog een vijfde keer scoren.

Grijns van Ruud Gullit
Bij Studio Voetbal was de grijns gisteravond niet van het gezicht van Ruud Gullit af te beitelen. `Louis is met het bouwen van zijn elftal begonnen bij het dak in plaats van de fundering', schamperde hij.
Presentator Gary Lineker van Match of the Day, afkomstig uit Leicester en als spits ooit begonnen bij Leicester City, liet zijn vingers dansen over de toetsen en schaterde het uit op Twitter. `Football's European Giants banging in the goals this weekend: Madrid 8, Barca 5, Leicester 5.'

En Louis van Gaal? Die gaat nog even fijn een tijdje door met het verklaren van het onverklaarbare. Wat hem daarbij bepaald niet helpt, is zijn uitspraak van het Engels én de letterlijke vertaling die hij geeft van zeer Nederlandse uitdrukkingen. Je waant je bijna terug in de tijd dat oud-doelman Ed de Goey het in zijn periode bij Chelsea had over `the nose of the salmon' en `looking the cat out of the tree'.

Ja, de coach die als een vorst werd binnengehaald, staat voor schut. Zondag werd Van Gaal te kijk gezet door ene Jamie Vardy en zijn kornuiten. `We want six', zongen de extatische fans van Leicester City in het King Power stadion. Daarna kon Manchester United, de nieuwe nummer 12 van Engeland, terug naar huis.

Van Gaal tijdens de wedstrijd. Beeld belga
Van Gaal tijdens de wedstrijd.Beeld belga
Meer over