Coumn

Het vet in Zuid is steviger dan dat in Zuidoost

Diëtist met twee praktijken over de groenten- en de armoedefactor

null Beeld -
Beeld -

Waren we eindelijk gewend aan te dikke kinderen - althans aan het idee dat veel kinderen echt op overgewicht moeten letten, blijkt ineens het aantal met óndergewicht te stijgen. Onderzoek van de Amsterdamse GGD onder 112 duizend kinderen liet zien dat matig ondergewicht onder schoolkinderen in vijf jaar met anderhalf procentpunt omhoog ging. Dat wil zeggen bij ruim vierhonderd kinderen tussen de vijf en veertien jaar - en dat was nog maar de steekproef. Kinderobesitas dáálde in die periode bovendien, met bijna twee procentpunten. Dus hoe kan dat? En wat zegt dat?

Deskundigen noemden in deze krant zowel succes van campagnes tegen overgewicht als toegenomen armoede mogelijke oorzaken - niemand weet het nog precies. Colinda Hagenberg werkt als diëtist veel met kinderen in twee praktijken, in het rijke Amsterdam-Zuid en in het armere deel van Amsterdam-Zuidoost. Zij heeft oog op zowel de groenten- als de armoedefactor. En ze wil best eens vertellen wat ze ziet. Colinda kijkt reikhalzend uit naar de nieuwe 'richtlijnen goede voeding' die de Gezondheidsraad vanmiddag om kwart over vier en geen minuut eerder bekendmaakt. Die vormen vanouds de basis voor de schijf van vijf. Het gaat om het 'grootste advies ooit gedaan' door de Gezondheidsraad, zoals de woordvoerder het strenge embargo niet zonder opwinding verklaart, met gebruik van woorden als 'exercitie' en 'diepte-investering': dertig achtergronddocumenten over 'verschillende levensmiddelen', meer zegt hij niet.

Colinda Hagenberg Beeld .
Colinda HagenbergBeeld .

Voor voedselgedoe à la de bestseller De Voedselzandloper moet je ook niet bij Colinda zijn. Zij geeft ouders liever het Albert Heijn-blad Allerhande mee voor wat recepten - als ze maar koken. Helaas, wijst ze naar een stapel in de hoek van haar behandelkamer in Amsterdam-Zuid: nu staat zelfs dáár dieetgoeroe Rens Kroes in, met haar goji-bessen en merkwaardige opvattingen. 'Een aardig meisje hoor, en Albert Heijn heeft het meeste intussen gerectificeerd, maar nu zitten hier dus wel allerlei mensen die denken dat superfoods het helemaal is.'

Colinda ziet inderdaad wel kinderen met ondergewicht. Maar niet van armoede en alleen in Zuid, bij kinderen die op hoog niveau sporten. Acht tot tien uur hockey of tennis per week is nu normaal voor getalenteerde kinderen vanaf een jaar of tien, maar tijd om te eten zie je steeds minder. Er wordt wel voor ze gekookt, maar het moet vlugvlug in de auto worden opgegeten. Kijk, wijst Colinda in een tabel: kinderen met een actief leven moeten, wanneer de groeispurts tussen hun negende en hun dertiende eenmaal beginnen, per dag al snel zo'n 800 calorieën meer eten dan daarvoor.

In Zuid ziet ze ook de ouders die hun kinderen als mini-volwassenen voeden, volgens hun eigen voedselobsessies: 'Lightproducten, koolhydraat-arm, geen brood, cholesterolverlagende Becel: 'Dat moet je kinderen allemaal niet aandoen, dat is slécht voor ze.' Nu we op obesitas letten hebben hoogopgeleide ouders de neiging door te slaan: 'Constant zeggen: dat mag jij niet, want pindakaas is vet, je mag alleen jám. Ik zie regelmatig kinderen die daardoor stiekem gaan eten. Díe staan in de pauze bij de roze koeken in de supermarkt.'

'Haast' en 'overdaad' zijn de woorden die Colinda in haar praktijk het meest gebruikt, in Zuid én Zuidoost, waar ze ook bewegingslessen geeft aan te dikke kinderen. Ook die moeten niet te haastig eten: langzaam is beter tegen een hongergevoel. Maar in Zuidoost zie je weer veel alleenstaande moeders met twee banen, 'knap hoe ze alles regelen, maar er let daardoor vaker niemand op wat een kind na school eet'. Het vet van deze kinderen is anders, zegt Colinda, je ziet het aan de vorm van hun lichaam. In Zuidoost hebben kinderen vaker 'een blubberbuik op een verder normaal lichaam' en hun vet is weker.

Allerhande met Rens Kroes Beeld .
Allerhande met Rens KroesBeeld .

In Zuid ziet ze evengoed te dikke kinderen. Hier heb je kinderen die vijf tot tien euro per dag mee naar school krijgen om te lunchen. 'Die meiden zitten hier aan een latte macchiato en een bagel bij de Coffee Company. Of ze mogen naar slagerij Hergo in de Beethovenstraat, voor zo'n enorm belegd broodje.' Kinderen die te overdadig maar wel goed eten zijn over hun hele lichaam dikker, ziet Colinda, het vet in Zuid is steviger dan dat in Zuidoost.

'Het werd mode om tegen de schijf van vijf te trappen, maar een sneetje brood was precies genoeg', zegt Colinda. Ook tegen de voedingskloof is die schijf misschien zo gek nog niet.

Meer over