Verkiezingen

Het verkiezingscircus: 'Koen moet je doen' slechtste slogan

De Volkskrant telt af naar 19 maart, dan mag u naar het stemlokaal om uw nieuwe gemeenteraad te kiezen. Elke verkiezingscampagne is doorspekt met ludieke acties, steken onder de gordel en knetterende confrontaties. In het Verkiezingscircus dagelijks verslag van het opmerkelijkste verkiezingsnieuws.

Heeft u opvallende verkiezingszaken gezien? Meld het @thomasvdkolk of internet@volkskrant.nl.

PVV-leider Geert Wilders bakt stroopwafels. Beeld null
PVV-leider Geert Wilders bakt stroopwafels.

Spekman
PvdA-voorzitter Hans Spekman zat vanavond bij Eva Jinek in het programma Een op Een. Hij had het onder meer over lijsttrekker Osman Suna van de PvdA in Soest, tegen wie een strafrechtelijk onderzoek loopt vanwege het mogelijk ronselen van stemmen. Lopende dat onderzoek moet Suna zich tijdelijk terugtrekken, aldus Spekman. Als blijkt dat hij niets verkeerd heeft gedaan, is hij weer welkom. Suna kondigde vandaag aan dat hij toch gewoon lijsttrekker van de PvdA in Soest blijft. Volgens Spekman moet Suna zich echter aan de integriteitsregels van de partij houden.

Hans Spekman Beeld null
Hans Spekman

Dramatische opkomst
We stevenen af op verreweg de slechtste verkiezingsopkomst ooit. Tenminste, als we afgaan op de nieuwste peiling van Ipsos. Daarin zegt slechts 43 procent morgen te zullen gaan stemmen. De belangrijkste reden om thuis te blijven blijkt niet onvrede of tijdgebrek, maar desinteresse.

null Beeld null

Kinderen
De verkiezingsuitslagen zijn binnen. Die van de scholierenverkiezingen althans. D66 blijkt het meest populair onder middelbare scholieren en mbo'ers. Daarachter komen de VVD, de lokale partijen en de PvdA. In totaal brachten 22.048 leerlingen van 158 middelbare scholen en mbo's hun stem uit. D66 kreeg 19 procent van de stemmen.

Ook kinderen op basisscholen mochten een stem uitbrengen. Daar won de VVD, met 20 procent van de 1649 stemmen. De lokale partijen kregen 16 procent, gevolgd door PvdA (15 procent), D66 en CDA (beide 14 procent).

Slechtste slogan
Dit weekend is ook de winnaar van de slechtste verkiezingsslogan van Sloganverkiezing.nl bekendgemaakt. De resultaten hievan willen we u niet onthouden. Koen Hawinkels ging er met zijn verkiezingsslogan 'Koen moet je doen' met de overwinning vandoor, maar er staan meer pareltjes in de top-5:

1 - Koen moet je doen - Koen Hawinkels/CDA Maasgouw
2 - Stem op een goede Peer. Daar plukt Uden vruchten van! - René Peerenboom/VVD-Leefbaar Uden
3 - Wij willen meer kunstgras voor onze hockeyers - Stem VVD! Omdat het beter moet! - VVD Nunspeet
4 - Het behoeft geen studie stem op Rudi - Rudi de Ruijter, CDA Terneuzen
5 - Ik doe het voor 8 Euri. Zij niet! - 8euri.nl, Rhenen

null Beeld null
null Beeld null

Geen geronsel in verzorgingstehuis
Er is toch geen sprake geweest van ronselpraktijken in verzorgingshuis Prins Hendrik in Egmond aan Zee, zo concludeert burgemeester Hetty Hafkamp van de gemeente Bergen na politieonderzoek. Zij doet daarom geen aangifte tegen een medewerkster van de instelling, die bij de bewoners stemmen zou hebben 'opgehaald'.

Volgens de burgemeester is uit het onderzoek naar voren gekomen dat de medewerkster bewoners van het verzorgingshuis heeft gevraagd voor de partij Kies Lokaal te stemmen. Zij heeft echter niet aangeboden voor hen te stemmen of om stempassen gevraagd.

Stemcomputer
Satirisch weblog De Speld meldt dat studenten van de Technische Universiteit Eindhoven een stemcomputer hebben ontwikkeld die het stemgedrag van de Nederlandse kiezer met ruim zestig procent verbetert. De computer zal tijdens de gemeenteraadsverkiezingen op drie plaatsen worden ingezet.

'Mensen weten vaak niet wat de gevolgen zijn van hun stemgedrag. Onze computer denkt tien jaar vooruit, betrekt daarin alle mogelijke scenario's en stelt daarop uw stem eventueel bij. Een alledaags voorbeeld: u stemt VVD, omdat u ondernemer bent. De computer ziet echter dat u erfelijk belast bent met reuma, binnen drie jaar arbeidsongeschikt bent en zonder inkomen zit. De computer kan dan corrigeren naar SP', zegt Flemmo te Gader, hoogleraar informatietechnologie.

Verschrikkelijk verkiezingslied
De lokale partij Castricum Kern en Gezond (CKenG) is door de luisteraars van radiozender Veronica verkozen tot het verschrikkelijkste verkiezingslied. Het lied kreeg ruim 34 procent van de stemmen.

Leon van Schoonhoven van CK&G ligt niet bepaald wakker van de dubieuze prijs. 'Het lied is inderdaad niet door Marco Borsato gezongen, je moet het met een flinke knipoog zien. Wij vinden het hartstikke leuk en zijn blij dat onze leden zich zo fanatiek en creatief voor de partij inzetten. Wij vinden de titel een eer!' De Castricumse partij mag het nummer morgen live uitvoeren tijdens de show Rick in de Morgen.

Luister en oordeel:

Debat
Om 20.30 uur is op Nederland 1 het verkiezingsdebat Nederland Kiest. Landelijke en voor het eerst ook lokale politici debatteren met elkaar over thema's als zorg, veiligheid en werkgelegenheid. Tien van de twaalf landelijke partijleiders zijn aanwezig. Er wordt geschakeld met Arnhem, Rotterdam en Groningen voor debatten met lokale politici.

Aangifte
Wilders gaat aangifte doen tegen rapper Hozny (zie hieronder). Hij noemde de video 'ziekelijk en walgelijk'. Volgens Wilders gaat het 'door merg en been en is het iets wat je je grootste tegenstander niet gunt'. Hij zei verder dat hij een paar weken geleden informatie heeft gehad van de Nederlandse terreurbestrijdingsdienst dat er sprake is van een hogere dreiging tegen hem.

Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) heeft het filmpje nog niet gezien en heeft er daarom geen oordeel over. Als Wilders aangifte heeft gedaan, is het volgens hem aan het Openbaar Ministerie om te bekijken of de norm is overschreden en of dat tot vervolging moet leiden.

Lynchpartij
De eerste lokale PvdA-crisis is een feit, nog voor de stemmen zijn uitgebracht. Lijsttrekker Osman Suna van de PvdA in Soest hoeft na de gemeenteraadsverkiezingen niet te rekenen op steun van zijn partijbestuur. Partijvoorzitter Han van Marwijk zei 'compleet verrast' te zijn door de bijeenkomst die Suna gisteren organiseerde. Hierin kondigde hij aan dat hij toch gewoon lijsttrekker van de PvdA blijft, terwijl hij zich vorige week terugtrok wegens een oriënterend onderzoek naar mogelijke ronselpraktijken dat tegen hem werd gestart. Ook beschuldigde hij landelijk partijleider Diederik Samsom van 'een politieke lynchpartij'.

Suna beraadt zich op juridische stappen tegen Samsom, die 'hem heeft veroordeeld voor de ogen van miljoenen tv-kijkers.' Ook daar wist het Soester partijbestuur niets van. 'We krijgen Suna niet te pakken. Maar het lijkt erop dat Osman Suna zichzelf belangrijker vindt dan de partij', zegt de voorzitter. De PvdA Soest heeft Suna dinsdag laten weten 'ontsteld' en 'teleurgesteld' te zijn.

Bekijk hieronder een item van PowNews waarin Osman Suna te zien is:

Rapper Hozny
Mark Rutte vindt de videoclip 'Geertje' van rapper Hozny waarin een op PVV-leider Geert Wilders lijkende persoon twee pistolen tegen zijn hoofd krijgt 'walgelijk', zo zei de premier bij RTL 7. 'Echt vreselijk. Wij zijn een hele open democratie en Geert Wilders, Alexander Pechtold, wij allen moeten ons werk in openheid kunnen doen. Als dan een of andere idioot dit soort filmpjes maakt, ik heb er geen woorden voor', aldus Rutte.

De 'onzinnige uitspraak' van Wilders over Den Haag dat beter af zou zijn met minder Marokkanen, zou op de inhoud bestreden moet worden. Hij sluit zich niet aan bij bijvoorbeeld veel PvdA-politici die fel op Wilders teksten reageerden. 'Daar heel erg moreel verheven op reageren, daar help je het debat niet mee.' Rutte waarschuwt voor het doorslaan in politieke correctheid in het bestrijden van Wilders, die altijd 'fortissimo' zijn mening geeft.

Paniek in Friesland: geen stempas
Vele honderden Friese burgers hebben zich de afgelopen dagen bezorgd gemeld bij hun gemeente omdat ze geen stempas hebben ontvangen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Leeuwarden, De Friese Meren en Heerenveen kregen meer dan duizend verontruste mensen aan de lijn. Die konden de bellers direct gerust stellen: in de betrokken gemeenten zijn nu geen verkiezingen. Die zijn in november vorig jaar al gehouden vanwege de herindeling in delen van de provincie.

Volgens de gemeente Leeuwarden, waar alleen al zo'n 800 telefoontjes binnenkwamen, heeft een paginagrote advertentie van de rijksoverheid in de huis-aan-huisbladen, met de oproep toch vooral te stemmen, mede gezorgd voor de verwarring. 'Die heeft mensen kennelijk op het verkeerde been gezet. Maar positief is dat de verkiezingen toch leven, alleen niet op het juiste moment', aldus een woordvoerder van de Friese hoofdstad. De PvdA werd overigens de grootste partij in Leeuwarden.

VVD-leider Mark Rutte kwam GroenLinks-leider Bram van Ojik tegen in november tijdens het campagnevoeren in Leeuwarden. Aan de aandacht van de politieke kopstukken kan de verwarring bij de Friezen niet gelegen hebben: bijna alle politieke leiders bezochten de hoofdstad. Beeld null
VVD-leider Mark Rutte kwam GroenLinks-leider Bram van Ojik tegen in november tijdens het campagnevoeren in Leeuwarden. Aan de aandacht van de politieke kopstukken kan de verwarring bij de Friezen niet gelegen hebben: bijna alle politieke leiders bezochten de hoofdstad.

Oh oh Den Haag
De PvdA heeft besloten om vandaag extra in te zetten op de campagne in Den Haag, omdat de PVV daar de grootste partij kan worden. 'Een partij die zich uitspreekt tegen een deel van de bevolking', aldus partijvoorzitter en campagneleider Hans Spekman en vicefractievoorzitter Martijn van Dam.

De PvdA'ers gaan er overigens van uit dat de stad het niet zover laat komen, maar gooien er dus toch een 'roodtrip' door de stad tegenaan. 'We willen deze stad bij elkaar houden.'

Handgemeen
Voor het Amsterdamse PvdA-raadslid Emre Ünver is zijn campagne op een akelig handgemeen uitgelopen. Ünver raakte in gevecht geraakt met Turkse jongeren op het Leidseplein tijdens een herdenkingsbijeenkomst voor de 15-jarige Turkse Berkin Elvan die vorige week overleed. De Nederlands-Turkse jongerenfederatie HTGF heeft gezegd dat men niet op Emre Ünver moet stemmen.

Emre Ünver Beeld null
Emre Ünver

SP
Oscar Kuipers ging met het SP-logo met de bekende tomaat aan de haal, en maakte er zijn eigen creatie van. Zie hieronder het resultaat. Op Twitter beklagen mensen zich hierover, ontwerper Sjoerd Tuinema denkt dat hij nu nooit meer normaal naar het SP-logo kan kijken.


Heel giftig klimaat

De rel van vorige week ettert nog wat na. Weet u het nog? Fouad Sidali, lid van het partijbestuur van de PvdA, twitterde 'Hitler is onder ons' na Wilders zijn opmerkingen over Marokkanen in Den Haag. PVV-Kamerlid Harm Beertema zegt vandaag dat de vergelijkingen van de PVV-leider met Adolf Hitler leiden tot een 'heel giftig klimaat' waarin geweld tegen Wilders of andere PVV'ers mogelijk wordt.

Beertema maakt zich grote zorgen over de veiligheid van PVV'ers. Hij heeft hetzelfde gevoel als in de periode voor de moord op Pim Fortuyn. De vergelijkingen met de Tweede Wereldoorlog en Hitler vormen volgens Beertema een 'overtreffende trap' die geweld kunnen uitlokken van 'de Volkert van de Graafs of linkse activisten van deze wereld'. Sterker nog: er is sprake van 'een morele vrijbrief en rechtvaardiging' om tot geweld over te gaan. 'Buitengewoon zorgelijk.'

En dat terwijl Wilders het alleen maar goed meent, aldus Prostress in zijn cartoon:

null Beeld null

Wie?
We beginnen het verkiezingscircus vandaag - een dag voor de verkiezingen - met een vraag: kent u een raadslid uit uw gemeente? Nee? U bent niet de enige. 55 procent van de Amsterdammers kent geen enkel raadslid, ook niet van horen zeggen. In de rest van Nederland ligt dat aantal rond de vijftig procent, blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Ipsos in opdracht van het AD.

Flashmobs
En dat terwijl (aspirant)politici de laatste dagen alles op alles hebben gezet om uw aandacht te trekken, met flashmobs, kroegentochten, gratis joints of gewoon met slow-campaigning lekker bij u op de bank. Een overzicht:

Meer over