'Het Venezolaanse volk is klaar voor diepgaande veranderingen'

'Natuurlijk ben ik bang. Ze kunnen me elk moment vermoorden.' De Venezolaanse activist Lilian Tintori (38) overleefde twee aanslagen, wordt doorlopend achtervolgd en ontdekte onlangs dat er een drone boven haar huis cirkelde om videobeelden te maken. 'Ik heb ook sms'jes van de vicepresident gekregen', vertelt ze. 'Hij schreef dat ik een politiek doelwit ben, dat ik beter niet naar buiten kan gaan met mijn kinderen.'

Lilian Tintori bij een demonstratie, op haar T-shirt de afbeelding van haar man Leopoldo Lopez. Beeld epa
Lilian Tintori bij een demonstratie, op haar T-shirt de afbeelding van haar man Leopoldo Lopez.Beeld epa

Sinds haar man, oppositieleider Leopoldo López, tweeënhalf jaar geleden in de gevangenis belandde, is Tintori uitgegroeid tot het gezicht van de anti-regeringsbeweging in Venezuela. De 45-jarige López behoort tot de rechts-radicale tak van de oppositie, en was in 2014 een van de aanjagers van demonstraties tegen de socialistische en autoritaire president Nicolás Maduro. Hij is tot veertien jaar cel veroordeeld wegens het aanzetten tot geweld.

'Mijn man is een politiek gevangene', aldus Tintori. 'Ik vecht voor zijn vrijheid, en die van mijn land.' De voormalig kite-surf kampioen en journalist was maandag in Den Haag om daar de Justitia Award van de Peace, Justice and Security Foundation in ontvangst te nemen. 'Ik draag de prijs op aan alle Venezolanen', aldus Tintori in een interview enkele uren voor de uitreiking. 'Want in Venezuela kennen we vrede noch gerechtigheid.'

De crisis in Venezuela is onhoudbaar geworden. Er is een chronisch gebrek aan medicijnen en levensmiddelen, de inflatie komt dit jaar naar verwachting uit op 700 procent en de binnenlandse productie ligt vrijwel volledig stil. Ondertussen rijzen moord- en criminaliteitscijfers de pan uit. 'Mijn land is een ruïne', zegt Tintori met een diepe zucht. 'De enige oplossing is dat deze corrupte en autoritaire regering verdwijnt.'

In december vorig jaar wonnen de oppositiepartijen, die zich als een blok hebben georganiseerd tegen de socialistische regering, een klinkende overwinning bij de parlementsverkiezingen. Het was voor het eerst in zestien jaar dat de socialisten een nederlaag leden. De nieuwe congresleden beloofden maatregelen om de economische crisis aan te pakken, en wilden amnestie verlenen aan Leopoldo López en tientallen andere politieke gevangenen.

Maar Maduro drukte de overwinningseuforie snel de kop in. Met behulp van het door hem gecontroleerde hooggerechtshof maakte hij de besluiten van het parlement keer op keer ongedaan. Maandag kreeg de democratie in het Zuid-Amerikaanse land een nieuwe klap te verwerken. Het hooggerechtshof verklaarde alle besluiten van het Congres ongeldig omdat er onregelmatigheden zouden zijn geweest bij de verkiezingen van drie parlementariërs.

De oppositie probeert intussen een referendum te organiseren over de vraag of Maduro aan de macht moet blijven. De kans dat de president een dergelijke volksraadpleging overleeft is nihil, uit een recente opiniepeiling blijkt dat 94 procent van de bevolking ontevreden is met de regering. Als het volk Maduro nog dit jaar naar huis stuurt, komen er nieuwe verkiezingen. Als het pas volgend jaar gebeurt neemt de vice-president het stokje over, waarmee de macht in handen zou blijven van de socialisten.

Als het aan Maduro ligt komt er helemaal geen referendum. Hij beschuldigt de oppositie ervan een staatsgreep te beramen en slaat oorlogstaal uit. 'Hebben jullie gezien wat in Turkije is gebeurd', zei hij half augustus in een televisietoespraak. 'Erdogan zal een onschuldige baby lijken vergeleken met wat hier gebeurt als rechts de coup doorzet', aldus de president. Ambtenaren die hun handtekening hebben gezet onder de referendumaanvraag zijn alvast ontslagen.

Afgelopen vrijdagavond werd de president door een mensenmassa uitgejouwd tijdens een bezoek aan het Margarita eiland. Maduro moest er rennend vandoor, en was het hele weekend trending topic op sociale media. Braulio Jatar, een journalist die verslag had gedaan van het voorval, is opgepakt en aangeklaagd voor witwaspraktijken. Eind vorige maand werd internationale journalisten de toegang tot het land geweigerd.

Ondanks de repressie zijn Tintori en andere oppositieleiders vastbesloten de druk op de ketel te houden. Afgelopen donderdag gingen honderdduizenden Venezolanen de straat op om een referendum te eisen. Vandaag gaan demonstranten in het hele land naar de kantoren van de Nationale Kiescommissie, het door de regering gecontroleerde orgaan dat groen licht moet geven voor de volksraadpleging.

De Venezolaanse president Nicolas Maduro. Beeld afp
De Venezolaanse president Nicolas Maduro.Beeld afp

Ze vreest nog altijd voor haar leven, en dat van haar zevenjarige dochter en driejarige zoon. 'Maar ik vertrouw op God en de internationale gemeenschap', aldus Tintori. 'Het Venezolaanse volk is klaar voor diepgaande veranderingen', zegt ze vastberaden. We laten ons niet meer tegenhouden.'

Meer over