Het valt niet mee besluiten te nemen

Dit zijn de vier beste raadsleden van Nederland. Uit de 9.000 raadsleden zijn zij verkozen. De Volkskrant organiseert samen met het televisieprogramma Pauw & Witteman en het campagnebureau BKB de verkiezing van het beste raadslid. Dinsdag 18 maart staan deze vier op het podium op het festival van de lokale democratie in De Melkweg te Amsterdam. Een van hen wordt die avond uitgeroepen tot allerbeste.

Zwolle


Gerdien Rots (42)


Partij: ChristenUnie


Aantal zetels: 6 van de 39


Plek op de lijst: 1


'Soms moet je schipperen, of misschien is dat niet het goede woord. Kiezen tussen twee idealen is beter. Dat moesten wij toen B & W wilden verbieden dat er nog woningen worden gekocht om studenten te huisvesten.


'Wij willen meer studentenstad zijn, maar wij willen ook iets doen aan de woningnood. De wachttijden voor een sociale huurwoning zijn lang, wel drie, drieënhalf jaar. De vraag naar koopwoningen is groot. Er moet veel gebeuren. Zwolle heeft 122 duizend inwoners en groeit naar 130 duizend, is de verwachting.


'Toen hebben wij voorgesteld het verbod alleen in te voeren voor huizen tot 150 duizend euro, zodat starters ook een woning kunnen kopen. Schoorvoetend, want de studenten gaan ons ook aan het hart.


'Zwolle heeft een prachtige middeleeuwse binnenstad, maar die kan wel meer studenten gebruiken. De onderwijsinstellingen zitten aan de rand, studenten komen en gaan met de trein of de bus en zien de binnenstad niet eens.


'We willen ze graag aan de stad binden. Studenten zorgen voor levendigheid, reuring, creativiteit. Dan wordt het pareltje aan de IJssel nog mooier. Als je een studentenstad wilt zijn, heb je een magneet in het centrum nodig. Een grote studiezaal, een centrum waar lezingen worden gehouden. Dat komt er nog eens, hoop ik.


'En ook cafés ja, die hebben we al. We hebben leuke, frisse horeca, goede restaurants. En als Hanzestad hebben we veel cultuurhistorie. Dat wil ik er graag bij vermeld hebben, dat vinden wij als ChristenUnie immers heel belangrijk.'


Heerlen


Ron Meyer (32)


Partij: SP


Aantal zetels: 8 van de 37


Plek op de lijst: 1


'Tot tien jaar terug was Heerlen de heroïnehoofdstad van Nederland. Als tiener moest ik bij het station over creperende verslaafden stappen om de treinen te bereiken, dat heeft veel indruk op me gemaakt. Als 24-jarige kwam ik in 2006 in de raad. Ik ben er trots op dat ik er aan heb bijgedragen dat deze doodzieke mensen zijn opgevangen en de nodige zorg hebben gekregen. Het onderwerp leidde tot moeilijke politieke discussies, maar uiteindelijk heeft deze opvang er aan bijgedragen dat Heerlen van zijn negatieve imago is afgekomen. Het is niet bij praten gebleven, met de SP in het bestuur en in de raad zijn knopen doorgehakt. Nu is Heerlen zelfs uitgeroepen tot sociaalste stad in Nederland. Wij zijn van ver gekomen, als een bokser die was opgegeven maar toch onverwachts weer is opgekrabbeld.


Heerlen is een stad met arbeidsbuurten rond het station, er wonen veel mensen met een smalle beurs. Ik ben zelf zo'n jongen 'van achter het station', zoals ze dat zeggen. Ik wil laten zien dat gewone mensen het verschil kunnen maken. Zoals wij het probleem met de verslaafden hebben opgelost, hoop ik de komende periode de tanden te kunnen zetten in de enorme hoeveelheid zorgtaken die op de gemeenten afkomen met minder geld. In Heerlen wonen veel arbeidsgehandicapten, veel ouderen en veel anderen die op een of andere manier ondersteuning nodig hebben. We hebben al berekend dat onze gemeente 20 miljoen euro tekort komt voor een goede uitvoering. Ik wil optimistisch blijven. Als je bij voorbaat denkt dat het niet lukt, kun je beter in bed blijven liggen.'


Groningen


Anne Kuik (27)


Partij: CDA


Aantal zetels: 2 van de 39


Plek op de lijst: 1


'Dat ik er buikpijn van krijg, is te zwaar uitgedrukt, maar de verbreding van de Zuidelijke Ringweg is het lastigste probleem waarmee ik tot nu toe te maken heb gehad.


'Groningen moet beter bereikbaar worden, daar ben ik het mee eens. Maar het CDA is er ook voor de leefbaarheid van de wijken. Daarin de gulden middenweg vinden, is een helse opgave.


'Het is niet: óf bereikbaarheid, óf leefbaarheid. Was het maar zo simpel. In de nieuwe opzet krijgen sommige straten tien keer zo veel auto's langs hun deur. Je kunt een hoop doen met verkeersdrempels en stoplichten, maar als je een wijk echt kunt ontlasten met een afrit meer, kies ik voor de afrit.


'Het is een ingewikkeld, technisch project. Simpel uitgelegd komt het neer op een oprit meer, waardoor de zuidelijke wijken minder hinder zullen ondervinden. Die was in eerste instantie uitgesloten, maar dankzij het tekenen en rekenen van een stadjer, wordt er opnieuw op gestudeerd. Wat een stadjer is? Zo noemen wij een burger.


'Die man is geweldig technisch. Hij was ook tegen de komst van de tram. De tram is mede dankzij zijn inbreng afgeschoten. Er zouden twee lijnen komen, maar dat zou een onverantwoorde investering zijn geweest.


'Wat het ook zo ingewikkeld maakt, is dat er veel geld mee gemoeid is van het Rijk en de provincie. Maar dat wil niet zeggen dat we dan alles maar moeten slikken. Dat ze zeggen: dit is het en anders krijg je het geld niet. Dat kunnen ze niet maken.'


Venlo


Vera Tax (42)


Partij: PvdA


Aantal zetels: 6 van de 39


Plek op de lijst: 1


'Moeilijke beslissingen blijven je bij. Voor mij, als PvdA'er in Venlo, was dat de tegenstem in 2011 tegen een aandelenconstructie om 15 miljoen euro vrij te maken voor een nieuw voetbalstadion. Wij zaten toen in de coalitie met VVD en CDA. Een meerderheid van de raad was voor, maar wij vonden het onverantwoordelijk om te speculeren met belastinggeld. Het college is toen gevallen, de VVD wilde niet meer met ons door. Wij wisten dat dat zou kunnen gebeuren en dat dan ook onze wethouder zijn baan zou verliezen.


Met de hele fractie stond ik achter het besluit. In moeilijke tijden moet je blijven staan voor wat je vindt. Toen de andere partijen zagen dat veel inwoners van Venlo het met ons standpunt eens waren, is de coalitie weer gelijmd. Het nieuwe stadion is er uiteindelijk niet gekomen.


In de afgelopen raadsperiode hebben we enorm moeten bezuinigen. Dat is anders dan raadslid zijn in tijden dat het goed gaat: dan beslis je over: wat gaan we nog meer doen?


De raad moest moeilijke besluiten nemen, voor bijvoorbeeld minder onderhoud aan groen en wegen. Ik ben blij dat steeds meer burgers begrijpen dat ze meer zelf zullen moeten doen, bijvoorbeeld voor het groen in hun omgeving en dat er geen rotzooi ligt op straat. Ik vind dat een raadslid er juist in moeilijke tijden meer toe doet; je kan echt het verschil maken. Ik ben er trots op dat Venlo er nu financieel goed voor staat.


Nu ben ik voor het eerst lijsttrekker. Overal zie ik mijn hoofd hangen op posters, iedereen spreekt je aan op straat. Een bijzondere ervaring.'

Meer over