Het unieke oeuvre van Klaas Jan van der Weij en twee Volkskrantdagen op IDFA

Foto uit het boek Sportret van sportfotograaf Klaas Jan van der Weij. Beeld Klaas Jan van der Weij
Foto uit het boek Sportret van sportfotograaf Klaas Jan van der Weij.Beeld Klaas Jan van der Weij

Oplage vernietigd

Toen ik dinsdagavond na de wekelijkse marteling op de spinning-fiets de kleedkamer in strompelde, haalde mijn broer, die daar ook fietst, een vuistdik zwart salontafelboek te voorschijn en deed het cadeau aan zijn beste vriend. Het bleek het nieuwe boek Sportret van onze sportfotograaf Klaas Jan van der Weij te zijn. Mijn broer is al jaren fan van die foto's en had meteen drie boeken besteld.

Klaas Jan had mij de dag ervoor een eigen exemplaar gegeven, met opdracht. Nu hoef ik echt niet meer overtuigd te worden van de kwaliteiten van deze unieke fotograaf, maar ik raakte bij het bladeren toch zwaar onder de indruk. Wat een rijkdom, wat een oeuvre. Alles zit erin, van zijn modderige kasseienfietsers tot de ontroerende reeks over de F-voetballertjes.

Het leuke is dat Klaas Jan in zijn onderschriften kort vertelt hoe hij de foto heeft gemaakt. En er zijn rake stukjes over hem van sporters en de journalisten die met hem werkten, onder anderen Bert Wagendorp: 'Van der Weij behoort tot de magiërs die uit de gefragmenteerde werkelijkheid precies de momenten weten te kiezen die duidelijk maken wat er gebeurd is; zijn foto's vertellen verhalen die indringender zijn dan wat zich ogenschijnlijk koel en zakelijk gedurende uren heeft afgespeeld.'

Van Klaas Jan weten we dat hij voor die foto's soms uren in een boom zit of in een modderige greppel ligt, net als de sporter afziend voor een moment van glorie. Hij is een eeuwige perfectionist, zoals ook bleek uit het stukje van Rob Gollin bij de Uitgelicht die de krant vorige week wijdde aan zijn boek.

Dat perfectionisme is hem duur komen te staan bij de productie van dit levenswerk: de eerste oplage van 2.000 liet Klaas Jan vernietigen, omdat door een productiefout de foto's er niet helemaal in stonden zoals hij wilde. Dus ik hoop dat hij veel exemplaren verkoopt.

Bor en het Idfa

Zaterdag vindt in het Tuschinski-theater in Amsterdam weer de Volkskrant-dag van het documentairefestival IDFA plaats. Een grote zaal vol Volkskrant-lezers krijgt een fijne selectie nieuwe documentaires voorgeschoteld.

Bor Beekman, onze eerste filmjournalist, is al in augustus begonnen met de selectie van die dag. Hij praat met de IDFA-programmeurs en kijkt heel veel documentaires, waarbij onze andere filmmedewerkers hem terzijde staan. Hij wil er ook een soort minifestival van maken voor de Volkskrant-dagbezoeker, dus met de openingsfilm en de highlights. Maar de keuze valt lang voor het festival.

Dit jaar zat bij zijn selectie ook de Servische documentaire The Other Side of Everything van Mila Turajlic, die deze week de winnaar van het festival bleek. Is Bor blij dat hij raak heeft geschoten? 'Ik ben het zeer eens met de jury, dus ja. Er zijn jaren dat ik mijn keuze beter vind.' Een goede filmjournalist gun je zulke hoogmoed.

Bor, die zelf twee filmmakers interviewt tijdens de dag, vertelt dat hij de selectie niet te zwaar wil maken. 'De lezers moeten niet uitsluitend gedeprimeerd naar buiten gaan over wat er allemaal misgaat in de wereld.'

Bor Beekman wil zaterdag op het IDFA een soort minifestival maken voor de Volkskrant-dagbezoeker. Beeld
Bor Beekman wil zaterdag op het IDFA een soort minifestival maken voor de Volkskrant-dagbezoeker.Beeld

Nieuw: magazinedocu's

Dit jaar wordt hij daarbij geholpen door Volkskrant Magazine. Want het Magazine heeft voor het eerst zijn eigen IDFA-dag op zondag, ook in de grote zaal van Tuschinski. De magazineredactie heeft dit jaar dus het Bor-werk gedaan en tientallen documentaires bekeken, maar dan over typische magazine-onderwerpen als persoonlijk leven, eten, liefde en mode.

Magazinechef Corinne van Duin opent de dag met een toelichting van haar keuzes. Volkskrant-redacteur Toine Heijmans interviewt de regisseur van een documentaire over de ziekte alzheimer. De reguliere IDFA-dag is snel uitverkocht, maar voor dit nieuwe fenomeen waren vrijdag nog een paar kaartjes te krijgen.

Reageren? p.remarque@volkskrant.nl

Corinne van Duin, chef van het Volkskrant Magazine Beeld
Corinne van Duin, chef van het Volkskrant MagazineBeeld
Meer over