Het uitzicht kan niet spannender, het eten wel

Recensent Mac van Dinther eet op de tiende verdieping van De Watertoren in Utrecht.

Mac van Dinther
null Beeld Els Zweerink
Beeld Els Zweerink

Stomme vraag misschien, maar is dit echt een watertoren?

Zeker en vast. In de wijk Rotsoord in Utrecht-Zuid staat een prachtige oude watertoren uit het begin van de vorige eeuw. Een 37 meter hoge honkbalknuppel van gele baksteen, gebouwd in neo-Hollandse renaissancestijl. Dat wil zeggen met krullende muurankers, sierlijke boogjes en een borduurwerkje van zwarte stenen. In het breed uitlopende 'waterhoofd' bovenop zat ooit een miljoen liter water om druk te houden op de leidingen. Tegenwoordig kan dat met pompen. Onlangs is de toren verbouwd. Op de begane grond is een café, bovenin zit een restaurant. Daartussenin zijn kantoren.

De cijfers

Kosten 4 gangenmenu €39.

Eten: 7-

Bediening: 8

Entourage: 10

Prijs-kwaliteit: 7

Cool!

Dat is het. En het is schitterend gedaan. De oh's en ah's zijn niet van de lucht als gasten op de bovenste verdieping uit de lift stappen. Vanaf hier heb je door de ramen rondom een grandioos uitzicht over de stad: het station in aanbouw, de verlichte kantoorkolos van de Rabobank, de harpbrug naar Leidsche Rijn en natuurlijk de Domtoren, Utrechts opgestoken vinger. Het heeft onmiskenbaar kosmopolitische allure, van hierboven zou je bijna denken dat Utrecht een wereldstad is. 'Vet gaaf', zegt een bezoekster die met open mond rondkijkt. Op de omloop rond de toren worden in de zomer tafels geplaatst. Kun je op hoog niveau buiten dineren.

Het menu

Biet met balsamico, hangop, schorseneer en walnoot Eendenborst met spelt en zoethout Kabeljauw met bloemkool en champignon Chocoladetaartje met fruit en ijs.

Nog vetter!

Maar voorlopig zitten we lekker binnen. Het restaurant heeft twee verdiepingen met ieder een eigen sfeer. De negende is voor intimiteit - knusse zitjes aan kleine ramen rond de open keuken - de tiende biedt uitzicht op een modern interieur: grijze vloer, gloeilampen aan het plafond, zwarte draadstoelen van de Nederlandse meubelontwerper Pastoe die pal naast de deur huist.

Hoe is het eten?

Ik was al bang dat je dat ging vragen. Daar gaat het namelijk een beetje mis. Rode biet met hangop en walnoten is een weekendrecept uit de Allerhande. Gang twee, eendenborst, is vlees voor zoetekauwen: zoethout, zoete karamelsaus, nog zoetere appel. Een koninkrijk voor een zure augurk. Het vel is ook niet helemaal goed uitgebakken.

Als hoofdgerecht hebben we op de huid gebakken kabeljauw die net niet te gaar is met roosjes bloemkool in verschillende kleuren - wit, groen, rood - die helaas allemaal hetzelfde smaken, namelijk naar iets te lang gekookte bloemkool. Het enige waar we van opveren is een zachte bloemkoolcrème met een sierlijke toets van komijn. De vegetariër aan tafel krijgt als hoofdgerecht een omgekieperde kruiwagen met paddenstoelen. Wordt ze ook niet blij van. Het dessert is een lopend taartje van chocolade met rood fruit en vanille-ijs. Keurig.

Goede bediening?

Op onze jonge gastheer is niks aan te merken. Hij is hartelijk, enthousiast en attent. De Watertoren heeft een opvallend uitgebreide wijnkaart, met een originele selectie Vins Naturels.

Worden we hier blij van?

Zeggen dat het eten slechter is dan het uitzicht is flauw. Alleen een driesterrenrestaurant kan tegen dit panorama op koken. Het is allemaal niet vies, maar net iets te gemakkelijk en saai. Het zou scherper, origineler en geïnspireerder mogen in de keuken van De Watertoren. Als je op zo'n geweldige plek zit ben je dat aan je stand verplicht. Mooier kunnen ze het niet maken, lekkerder wel.

De Watertoren

Heuveloord 25

3523 CK Utrecht

wtcafekitchen.nl

Meer over