Het tweede beste restaurant van Nederland? Nou nee

Recensent Mac van Dinther eet bij Calva in Nootdorp. Volgens internet het tweede beste restaurant van Nederland.

Mac van Dinther
null Beeld Els Zweerink
Beeld Els Zweerink

Nootdorp! Wat hebben we dáár te zoeken?

In Londen kreeg een journalist het voor elkaar een verzonnen restaurant op de eerste plaats van recensiesite Tripadvisor te krijgen. Hij mobiliseerde familie en vrienden om lovende kritieken te schrijven over The Shed: het schuurtje in zijn achtertuin. Goede grap. Maar het zegt ook wat over de betrouwbaarheid van internetreviews.

Toevallig maakte Iens, onderdeel van Tripadvisor, onlangs haar jaarlijkse restaurant-top-10 bekend op basis van klantbeoordelingen. Op één staat De Librije. Die kennen we. Op twee Calva. Nooit van gehoord.

Opmerkelijk.

Vinden wij ook. Dus koersen we naar Nootdorp, van oorsprong een plattelandsgemeente, nu een forensendorp, aan alle kanten ingeklemd door oprukkende stedenbouw van Den Haag, Delft en Zoetermeer. Van de oude dorpskern staat alleen de Dorpsstraat nog overeind met zijn protestantse kerk. Pal daarnaast zit Calva. Het interieur is keurig en non-descript: houten vloer, lichtgrijze wanden, bruine leren stoelen.

De cijfers

Kosten euro 51,95 euro p.p. voor vijf gangen
Eten 7
Bediening 7,5
Entourage 7-
Prijs-kwaliteit 7,5

Wat eten we?

De kok zelf komt in zijn leren sloof aan tafel en prijst zijn verrassingsmenu aan. We zijn in de stemming voor iets meer uitdaging en die kunnen we krijgen; voor elk gerecht zijn alternatieven voorhanden. We kiezen een visgerecht en vegetarisch gerecht buiten het menu om.

Menu

Gemarineerde zeebaars met bereidingen van oerwortel
Bisque met koningskrab
Palet van seizoensgroenten
Pepocheerde schelvis met venkel en tomatenbotersaus
Hazelnootschuimgebak (maar dan anders).

Smaakt het?

Laten we één ding vooropstellen: in Calva wordt met liefde, plezier en inzet gekookt en als restaurant mag je blij zijn met gasten die op internet louter negens en tienen uitdelen, dan doe je iets goed. Maar gelegd langs de objectieve meetlat van kwaliteit zit Calva ergens in de middenmoot.

Ons voorgerecht is in Japanse ponzu gemarineerde zeebaars. Het visvlees is zachtjes gegaard door het zuur en heeft die typerende smaak van zoute soja en frisse citrus. Er liggen bereidingen van wortel bij: iets van schuim, iets van crème, wat sliertjes in het zuur en een plukje gefrituurd wortelloof. Niet slecht.

Maar de als specialiteit aangeprezen bisque is een tegenvaller: een romig soepje van dertien in een dozijn dat vooral naar room smaakt en nauwelijks naar schaaldier. Het plantaardige tussengerecht ('palet van seizoensgroenten') is de klassieke vegetarische dooddoener: alle groentegarnituren bij de vlees- en visgerechten samen op een bord gelegd. Een plukje rode kool, een lepel gehakte paddestoel, crème van rode biet, puree van knolselder. Het is de groentekeuken uit het jaar nul.

Da's niet best.

Wel moet gezegd dat het vleesalternatief van roodpootpatrijs, sappige stukjes borst en zachte rillette van de bout, stukken beter is. Daarna komt een mooi visgerecht op tafel: een stevige moot gepocheerde schelvis met een geweldige romig-zure tomatensaus en anijzige venkel. Het dessert, boterkoek met meringues, karamelcrème en vers gedraaid zacht hazelnotenijs, mag er ook zijn.

Hoe is de bediening?

Die laat zien hoe je als restaurant klanten bindt: door vriendelijk te zijn en niet stijf. Zo geef je mensen het gevoel een avondje uit te zijn.

Wat zegt de tweede plaats over internetrecensies?

Voor Calva is het een groot compliment. Maar om te doen alsof dit het tweede beste restaurant van Nederland is: nou nee. Internetrecensies zeggen vooral iets over de fans die een restaurant heeft. Dat is ook een maatstaf, maar niet per se voor kwaliteit. De vraag is trouwens wat belangrijker is.

Calva

Dorpsstraat 28-30
2531 CT Nootdorp
015-8891995
restaurantcalva.nl

Meer over