Het trauma van de finale tegen Argentinië

Johan Cruijff was er niet bij en ook Willem van Hanegem ontbrak. De Kromme kwam niet in aanmerking voor een basisplaats en had geen zin voor spek en bonen mee te gaan....

Ramon Schimmel

Deze zomer zendt de NOS een aantal documentaires uit over belangrijke sportgebeurtenissen uit het verleden. Onder de titel Sport in Beeld (de titel van de voorloper van Studio Sport), wordt onder meer teruggekeken op de Olympische Spelen van 1968 en de Tour de France uit datzelfde jaar.

Maar de eerste uitzending is gewijd aan het wereldkampioenschap voetbal in Argentinië in 1978. Ten tijde van het toernooi was de militaire junta van Jorge Videla aan de macht. Aan het WK gingen dan ook tal van protesten vooraf. Zo zien we Freek de Jonge zijn onvrede uiten. Maar dan gaat de documentaire over tot de kern van de zaak: voetbal.

Wedstrijdfragmenten worden afgewisseld met interviews met de oud-Oranje spelers. Zij vertellen over coach Ernst Happel die op zijn zachtst gezegd niet tactisch communiceerde met zijn spelers en na de groepswedstrijden met zijn assistent Jan Zwartkruis in conflict kwam over de te volgen koers.

De voormalige sterspeler van Argentinië, Mario Kempes, vertelt hoe hij de finale heeft beleefd. Heel anders dan de Nederlanders, zo blijkt. Zij spreken van een bikkelharde wedstrijd waar letterlijk veel met de ellebogen werd gewerkt. Kempes vond de wedstrijd niet harder dan gemiddeld.

Vlak voor de aftrap van de finale klagen de Argentijnen bij de scheidsrechter over de ingepakte hand van Van de Kerkhof. De arbiter besluit dat hij niet mag spelen. Uit protest loopt Nederland het veld af, maar uiteindelijk mocht Van de Kerkhof toch aantreden.

De Argentijnen bedreven meer psychologische oorlogvoering. Gebruik is dat beide elftallen tegelijk vanuit de catacomben van het stadion het veld betreden. Bij deze wedstrijd liep dat anders. Het Nederlands elftal stond tevergeefs te wachten op de Argentijnen. Happel stuurde 'onze jongens' na lang wachten maar het veld op, waar ze met een enorm gefluit werden weggehoond.

Aan het slot, toen de Argentijnen de beker in ontvangst namen, bleven de Oranje-spelers in de kleedkamer. Ze gingen niet het bordes op om hun medailles op te halen uit handen van Videla. Als ze hadden gewonnen, was de persoon Videla een minder groot bezwaar geweest.

Meer over