Het stokje van de lolly komt uit duurzaam beheerd bos

LOETHE OLTHUIS

Product

6 aardbei-ijsjes

Prijs

euro 2,60

Verkrijgbaar

Albert Heijn

Oordeel

JJJJJ

Wat is nou verantwoord ijsjes eten? Liever biologisch ijs van Erben Wennemars dan een Magnum.

Eindelijk ijsjesweer! Schaatser Erben Wennemars introduceerde vorig jaar zijn eigen ijs, niet om op te schaatsen maar om op te eten: Erbens Natuurijs. De bekers, hoorntjes en lolly's hebben allemaal het EKO-keurmerk voor biologische landbouw dat eisen stelt aan het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest en aan dierenwelzijn. De ijsjes zijn gemaakt op basis van yoghurt en bevatten veel minder calorieën dan gangbaar roomijs: er zitten zo'n 60 kcal. in een Erbens aardbei-lolly, een - weliswaar grotere - Magnum heeft er ruim 250. Een deel van de opbrengst van Erbens ijs gaat naar het Jeugdsportfonds.

Maar zijn biologische ijsjes nu duurzamer dan 'gewoon' ijs? Het meeste niet-waterijs wordt gemaakt van melk, suiker, ei, verdikkingsmiddelen en emulgatoren, soms aroma's en kleurstoffen. In vruchtenijs zit nog vruchtenconcentraat. IJs maken kost veel energie: de ingrediënten worden ingevroren op -25 tot -35 °C en daarna wordt het ijs bewaard op ongeveer -28 °C. Geen enkel product op basis van koemelk is echt duurzaam: koeien veroorzaken veel broeikasgasuitstoot en worden voor een hogere melkproductie bijgevoerd met soja uit Zuid-Amerika, waar heel veel oerwoud voor wordt gekapt. Onder andere Magnum-ijsjes staan om die reden onder vuur. Milieuorganisaties willen dat Unilever, dat jaarlijks miljarden ijsjes levert, overgaat op 'oerwoudvrije' en duurzamere soja: het gehele Nederlandse bedrijfsleven heeft beloofd dat in 2015 te doen.

En Erbens ijs? Op de website is er jammer genoeg niks over te vinden. Het is volgens Milieu Centraal niet zo dat 'biologisch' automatisch betekent dat er geen oerwoud voor de koeiensoja is gekapt. Maar biologische koeien krijgen granen, luzerne, erwten en bonen als krachtvoer en nauwelijks of helemaal geen soja, zegt Bionext, de ketenorganisatie voor duurzame landbouw en voeding. De biologische yoghurt, room en eieren voor Erbens ijs komen uit Nederland, de biologische rietsuiker uit Argentinië: fairtrade-biologische rietsuiker zou nog beter zijn. Kleurstoffen en bindmiddelen in biologisch ijs zijn altijd van natuurlijke oorsprong. Het stokje van de lolly's is van hout met het FSC-keurmerk van duurzaam beheerd bos. Energiegebruik? Dat ligt ongeveer gelijk.

Erbens Natuurijs doet het dus beslist beter dan gangbaar ijs. Maar biologisch soja-ijs is nóg duurzamer. Puur plantaardig, geen broeikasgasuistoot en voor déze soja hoeft geen tropisch oerwoud gekapt te worden: die komt uit de VS.

undefined

Meer over