Het stinkt hier als het lekker ruikt

Sommige geurstoffen in wasmiddelen en cosmetica vermoorden de vis in de rivieren. Zeepfabrikanten bezweren het Volkskrant Magazine dat ze geen foute geuren gebruiken, maar een roddeltje over een concurrent is nooit weg....

'Dat is niet netjes van ze', zegt een vriendelijke vrouw van de zeepfabriek. We zijn aan het stoken tussen twee fabrikanten. De ene is van Klok wasmiddelen, met een Europees eco-keurmerk. Wasmiddelen ruiken sterk. Ze zijn geparfumeerd, en niet zo zuinig. Er is een kleine minderheid van huisvrouwen, en ik behoor ertoe, die dat onprettig vindt. Het is als met de radio. Uit is beter, stilte is prachtig. Schone was die buiten te drogen hing aan de lijn of op een struik in de zon lag of op een grasveld dat bleekveld wordt genoemd, ruikt geweldig. Het is met geen pen te beschrijven naar wat. Maar wasmiddelen hebben mij die geur ontstolen, ze stinken zich de vezels in. Het is niet om allergie voor parfums, maar om de onrust die ze veroorzaken, dat ik mijn was liever doe in Neutral.

Maar er staat geen eco-stempel op. Waarom ruikt Klok zo akelig lekker, vragen we aan een marketingmanager van Klok. Omdat, zegt hij, de wasactieve stoffen zelf vreselijk stinken. Wasmiddelen kunnen niet zonder parfum, zegt hij. En dan roddelt hij pardoes en ongevraagd een eind weg over Neutral. Op de verpakking van Neutral, uit de zeepfabriek van Douwe Egberts, staat dat het vrij is van parfum en kleurstoffen. Dat fabrikanten kleurstoffen in wasmiddelen doen is volkomen krankzinnig, maar we hebben op deze bladzij alleen ruimte voor geuren vandaag. In Neutral, zegt Klok, zit ook parfum.

Neutral stinkt niet en het afwasmiddel van dat merk verspreidt zelfs een subtiel schoon luchtje. Hoe komt dat? We vragen het aan 'de wasmiddelenlijn', het telefoonnummer staat op de afwasfles. 'U bedoelt te vragen of er parfum in zit', zegt de vrouw van Neutral. Nee ik bedoel hoe komt het dat Neutral niet stinkt en zelfs frisjes ruikt? 'Er zit beslist geen parfum in, hoor', zegt ze. 'Nee, dat staat ook met grote letters op de fles, maar het stinkt niet, hoe kan dat?' Ze weet het niet of wil het niet zeggen. Dan zeggen we wat Klok zegt. Er zit wel parfum in! Neutral vindt dat niet netjes van Klok, maar wijzer zijn we nog steeds niet.

Intussen gebeurt iets vreemds. We hadden tegen de man van Klok gezegd dat we over een rapport beschikken waarin staat dat bepaalde geurstoffen in verrassend grote hoeveelheden worden teruggevonden in het oppervlaktewater. De stoffen breken niet af en ze kunnen zich in bijvoorbeeld vissen 'opstapelen' zodat die langzaam vergiftigd worden.

Die stoffen gebruiken we niet, zei Klokman. Maar meteen sloeg hij na ons telefoontje alarm in de zeepwereld: de Volkskrant stelt vragen, help! We werden opgebeld door een opgewonden directeur van de Nederlandse vereniging van Zeepfabrikanten, die probeerde te voorkomen dat ik dit stukje schrijf. De parfums waarover het in het rapport gaat, worden al drie jaar niet meer in wasmiddelen gebruikt, zegt hij. Maar Rijkswaterstaat (ander rapport) vindt er steeds meer van in het water. Ook in zee. Niet alle parfums doen de vissen evenveel kwaad. Maar geen parfum is beter. Alleen, waarom ruikt Neutral toch zo fris?

Meer over