Het Stedelijk Museum wil te hoge subsidie

Het Stedelijk Museum in Amsterdam heeft een te hoge subsidieaanvraag ingediend. Het heeft bovendien in de afgelopen jaren veel te veel geld uitgegeven. Dat zegt de Amsterdamse Kunstraad.

VAN ONZE VERSLAGGEVER HARMEN BOCKMA

AMSTERDAM - Het museum wil van 12,5 miljoen euro naar 15,5 miljoen euro subsidie per jaar, terwijl er door bezuinigingen juist minder geld beschikbaar is. 'Tussen de verwachting van het Stedelijk Museum en de budgettaire mogelijkheden zit een gapend gat van 4 miljoen per jaar', stelt de raad.

Alle grote Amsterdamse kunstinstellingen moeten vanaf volgend jaar gemiddeld 13 procent bezuinigen.

De Amsterdamse wethouder van Cultuur Carolien Gehrels wil zo de kleinere instellingen ontzien. Volgens de Kunstraad is het daarom niet mogelijk aan het Stedelijk Museum, dat in de afgelopen jaren werd verbouwd en op 23 september zijn deuren weer opent, meer geld toe te kennen. Het Stedelijk moet het vanaf volgend jaar doen met 11,6 miljoen euro per jaar: de 10,6 miljoen die overblijft van de subsidie en de 1 miljoen extra die eerder was toegezegd.

Volgens de raad, die Gehrels adviseert over de besteding van de kunstsubsidies, heeft het Stedelijk Museum te weinig reserves gekweekt. 'De jaren van sluiting zijn niet aangegrepen om de personele kosten fors te reduceren', stelt de raad in een persbericht. 'De personele kosten van deze voormalig gemeentelijke instelling drukken zwaar op het budget van het Stedelijk Museum.'

De raad wijst erop dat bij de uitbreiding van het museum veel meer aandacht is gegaan naar de eenmalige bouwkosten dan naar de structurele exploitatiekosten. Te lang is gedacht dat de bomen tot in de hemel zouden groeien. 'De bakens zijn niet tijdig verzet.'

De Amsterdamse Kunstraad legt de bal nu neer bij de gemeente. Volgens de raad zijn er twee mogelijkheden: de gemeente stelt extra geld ter beschikking of het Stedelijk dient een realistischer plan in.

undefined

Meer over