SPORTMOMENTEN

Het sportweekeinde in vijf minuten: koninklijke afgang, polletje en Heintje Davids

Geen tijd gehad om alle sportgebeurtenissen van het afgelopen weekeinde te volgen? Redacteur Lennart Bloemhof vat het sportweekeinde samen in vijf momenten, zodat u binnen vijf minuten weer op de hoogte bent.

Lennart Bloemhof
Van der Hart na de 1-2. Beeld anp
Van der Hart na de 1-2.Beeld anp

Polletje

Keepers worden niet voor niets de eenlingen van hun teams genoemd. Ze kunnen honderd fabelachtige reddingen maken tijdens een wedstrijd, maar dat ene ongelukkige moment zal de volgende dag de sportpagina's domineren.

Dat adagium is zo oud als de weg naar Rome en Go Ahead Eagles-doelman Mickey van der Hart (20) werd er vandaag voor het eerst in zijn nog jonge carrière mee geconfronteerd. In de thuiswedstrijd tegen de club die hem verhuurt, Ajax, staat het 1-1 met nog minder dan drie minuten te spelen. En dan besluit Wesley Verhoek de bal op het hobbelige veld in Deventer terug te spelen naar zijn keeper. De bal rolt steeds onrustiger richting het doel en net op het moment dat Van der Hart denkt het speeltuig loeihard over het veld te rammen, maait de keeper compleet over de bal heen. Een polletje laat de bal plots een halve meter opstuiten en tergend langzaam rolt de bal het doel in. 1-2, Go Ahead verliest de wedstrijd. Van der Hart vloekt en buigt zijn hoofd.

'Het ergste wat een keeper kan overkomen', zei de verbouwereerde doelman na de wedstrijd. 'Verschrikkelijk', 'een nachtmerrie' en 'ongelofelijk ongelukkig', sprak hij verder nog. Nee, zelfs als je onder contract staat bij Ajax en ook nog eens uit een echte Ajax-familie komt (opa Cor van der Hart is een geboren Amsterdammer en was nog korte tijd assistent-coach bij de Amsterdammers), is dit het laatste wat een keeper wil meemaken.

Go Ahead Eagles-doelman Van der Hart na de 1-2 van Ajax. Beeld anp
Go Ahead Eagles-doelman Van der Hart na de 1-2 van Ajax.Beeld anp
Van der Hart treurt terwijl Ajax-spelers Schöne (links) en Milik feest vieren. Beeld anp
Van der Hart treurt terwijl Ajax-spelers Schöne (links) en Milik feest vieren.Beeld anp

Sauerbreij is geen Heintje Davids

Snowboardster Nicolien Sauerbreij stond gisteren voor de laatste keer in haar topsportcarrière op de piste. In die carrière deed ze onder meer vier keer mee aan de Winterspelen en ze schreef Nederlandse sporthistorie toen ze in 2010 de allereerste gouden medaille voor Nederland in de sneeuw behaalde op de parallelreuzenslalom. Ook won ze in het seizoen 2007/2008 de wereldbeker, waardoor ze als succesvolste Nederlandse snowboarder ooit de boeken ingaat.

Haar afscheid in het Zuid-Duitse Sudelfeld was in stijl. De veterane overleefde voor het eerst dit seizoen de kwalificaties en strandde in de kwartfinale van de parallelreuzenslalom. Op weg naar die kwartfinale was de 35-jarige Sauerbreij nog wel te snel voor Julia Dujmovits, de regerend olympisch kampioene op de parallelslalom.

Emotioneel werd Sauerbreij niet na haar allerlaatste wedstrijd als topsporter. 'Het echte besef zal thuis wel komen', zei ze tegen de NOS. 'Ik zal vast nog aan mijn loopbaan terugdenken, maar ik ben geen Heintje Davids. Als ik zeg dat ik stop, stop ik ook.'

Daarmee refereert ze aan zangeres Heintje Davids die in 1954 haar afscheid aankondigde, maar al snel weer haar comeback maakte en dat fenomeen na ongeveer elk concert herhaalde. In de Nederlandse taal wordt dergelijk gedrag zelfs het heintjedavidseffect genoemd. Op het snowboard zullen we Sauerbreij dus niet meer terugzien, en ook niet als zangeres als ze haar uitspraak heel letterlijk neemt. Ze begint haar maatschappelijke carrière bij een uitzendorganisatie. Of ze ooit nog weer de sneeuw opzoekt, bijvoorbeeld als coach? Nee, die ambitie heeft ze (nog) niet.

Nicolien Sauerbreij. Beeld anp
Nicolien Sauerbreij.Beeld anp
Sauerbreij in actie in Sudelfeld. Beeld anp
Sauerbreij in actie in Sudelfeld.Beeld anp

Koninklijke afgang

Je club is de regerend kampioen van de Champions League en speelt met de badge van de wereldkampioen van clubteams op het shirt, maar gisteravond was het even niet fijn om fan van Real Madrid te zijn. Vooral niet als die fan ook nog woonachtig was in de Spaanse hoofdstad. Gisteravond stond namelijk de Madrileense stadsderby Atlético - Real in de Spaanse competitie op het programma en voor het eerst in zeventien jaar won de thuisploeg dat duel van de bekendere stadgenoot.

Sterker: het werd liefst 4-0 voor Atlético. En dat zijn ze bij de Koninklijke niet gewend. Zo kreeg sterspeler Cristiano Ronaldo na de wedstrijd ruzie met een journalist. Laatstgenoemde wilde het graag hebben over de rode kaart van Ronaldo tegen Cordoba, van twee weken geleden. 'Als je een intelligente journalist bent, dan stel je me vragen over de wedstrijd van vandaag en niet over iets wat drie maanden geleden gebeurd is', bitste hij de verslaggever toe.

Wie een gelukkigere derby beleefde, was Atlético-speler Saul Niguez. Het 20-jarige talent startte op de bank, maar moest al snel invallen vanwege een blessure. En dat deed hij met verve want al na zijn allereerste stadsderby kan hij niet meer stuk bij de Atlético-fans. Met een omhaal scoorde hij de 2-0:

null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld afp
Beeld afp

Werelduurprooi

Thomas Dekker weet dat hij aan de bak moet op 25 februari, als hij in het Mexicaanse Aguascalientes het werelduurrecord aan gaat vallen. Vandaag verbrak de 24-jarige Australiër Rohan Dennis namelijk datzelfde record. Dennis reed in een uur 639 meter verder dan de Oostenrijker Matthias Brändle in oktober vorig jaar. Het record staat nu op 52,491 kilometer.

Dennis deed zijn recordpoging in het Zwitserse Grenchen. Na een uur fietsen had hij vooral pijn. 'Het voelde bijna als te makkelijk, maar dat was het natuurlijk niet', zei hij na het ruim verbreken van het bestaande record. Hij hoopt dat zijn record een tijdje blijft staan, maar beschouwt Dekker als een belangrijke gegadigde de titel alweer van hem af te pakken. Hij vreest Bradley Wiggings alleen het meeste. De tijdritspecialist en oud-winnaar van de Tour de France is van plan het record in de zomer aan te vallen.

Rohan Dennis. Beeld ap
Rohan Dennis.Beeld ap

Uitblinkers

Voor de verandering was vorige week een keer niet Arjen Robben de Nederlander die uitblonk tijdens een duel met of tegen Bayern München, maar Bas Dost. Twee doelpunten van Wolfsburg-speler Dost, waarvan één een wondergoal was, bezorgden Bayern de eerste nederlaag van het seizoen. Een week later liet Robben zien zich daar snel overheen te hebben gezet en zoals gewoonlijk de hoofdrol op te eisen in de 2-0 zege van Bayern op Stuttgart. Dat deed hij met een prachtige streep in de kruising:

Robben viert zijn goal tegen Stuttgart. Beeld reuters
Robben viert zijn goal tegen Stuttgart.Beeld reuters

En, als uitsmijter, nog een Oranje-international die belangrijk was voor zijn club. Daley Blind redde vanavond in blessuretijd een punt voor Manchester United op bezoek bij West Ham United met een bekeken volley:

Meer over