SPORTMOMENTEN

Het sportweekeinde in vijf minuten: death or the gladioles, wondervolley

Geen tijd gehad om alle sportgebeurtenissen van het afgelopen weekeinde te volgen? Redacteur Lennart Bloemhof vat het sportweekeinde samen in vijf momenten, zodat u binnen vijf minuten weer op de hoogte bent.

Lennart Bloemhof
Angel di Maria viert namens Manchester United een doelpunt tegen Yeovil in de FA Cup. Beeld ap
Angel di Maria viert namens Manchester United een doelpunt tegen Yeovil in de FA Cup.Beeld ap

Speciale dag

Een jaar geleden was ze vanwege treurige omstandigheden nog afwezig op het NK marathon op kunstijs. Het broertje van marathonschaatsster Mariska Huisman, Sjoerd, was een dag voor Oudjaar op 27-jarige leeftijd overleden aan een hartstilstand. Vandaag was ze er wel bij. En in een daardoor voor haar bijzondere tijd werd het voor Huisman (31) een extra speciale dag, nadat ze in Groningen als eerste haar schaats over de streep duwde.

Makkelijk ging het niet. De vrouwen schaatsten 80 ronden en vanaf de eerste bocht lag het tempo hoog, met een gemiddelde snelheid van zo'n veertig kilometer per uur. Toen Huisman na 62 ronden ook nog eens ten val kwam, leek het gedaan met de Nederlands kampioene van 2010 en 2012. Het lukte haar toch terug te komen in het peloton met hulp van ploeggenoten, waarna ze in de eindsprint Irene Schouten en Foske Tamar van der Wal versloeg en een derde Nederlandse titel marathon op haar naam mag zetten.

'Het is een fantastisch gevoel en ook heel bijzonder', zei Huisman over het feit dat ze de titel ruim een jaar na het overlijden van haar broer won. Bij de mannen was het eveneens de Nederlands kampioen van 2010 en 2012 die zegevierde: Jorrit Bergsma. De olympisch kampioen op de 10 kilometer bleef Marcel van Ham en Gary Hekman voor.

Winnares Mariska Huisman achter Foske Tamar van der Wal en voor Irene Schouten. Beeld anp
Winnares Mariska Huisman achter Foske Tamar van der Wal en voor Irene Schouten.Beeld anp
Mariska Huisman houdt de lauwerkrans omhoog. Beeld anp
Mariska Huisman houdt de lauwerkrans omhoog.Beeld anp
Mariska Huisman (midden) op het podium met Irene Schouten (L) en Foske Tamar van der Wal. Beeld anp
Mariska Huisman (midden) op het podium met Irene Schouten (L) en Foske Tamar van der Wal.Beeld anp

Combineer het markantste bekertoernooi van de wereld met Louis van Gaal en het levert gegarandeerd een plekje op in deze rubriek. Manchester United speelde vandaag in de derde ronde van de FA Cup tegen Yeovil Town, een club die op het derde niveau in Engeland speelt.

Al voor het duel had Van Gaal een nieuwe Engelse uitdrukking in het leven geroepen. 'Het is een death or the gladioles-wedstrijd', sprak de Nederlandse oefenmeester vrijdag om het alles of niets-aura rond een bekerwedstrijd te onderstrepen. Daarmee heeft Van Gaal een opvolger bedacht voor zijn befaamde 'Tod oder die Gladiolen'-uitspraak die hij in Duitsland introduceerde als coach van Bayern München. Het typisch Nederlandse spreekwoord was onbekend in zowel Engeland als Duitsland, tot Van Gaal de uitdrukking voordroeg. Vrijdag deed hij er overigens nog een schepje bovenop en bedacht zelfs een in Nederland niet bekende term: het duel tegen Yeovil was volgens de coach een zogeheten 'gladioles-game'.

Aan de kant van Yeovil maakte coach Gary Johnson zich druk over heel andere dingen. Hij verbood zijn spelers selfies te maken met Manchester United-speler Wayne Rooney. 'We moeten vol aan de bak. Dan is er geen tijd voor selfies met Rooney', zei Johnson strijdvaardig.

Tijdens de wedstrijd bleek dat Van Gaal de gladiolen-uitdrukking in de hoofden van zijn spelers had gekregen. In augustus ging zijn ploeg in de League Cup namelijk nog met 4-0 hard onderuit tegen Milton Keynes Dons, dat eveneens uitkomt op het derde Engelse niveau. Die bekerblamage kreeg vandaag geen herhaling. Het werd, ook al ging het moeizaam, 2-0 voor United in Yeovil.

Wayne Rooney in actie namens Manchester United tegen Yeovil. Beeld reuters
Wayne Rooney in actie namens Manchester United tegen Yeovil.Beeld reuters
Van Gaal arriveert bij het stadion van Yeovil. Beeld getty
Van Gaal arriveert bij het stadion van Yeovil.Beeld getty

Balende darters

Het had zo mooi kunnen zijn: een volledig Nederlandse finale op het WK darts in Londen, in een kolkende zaal vol Engelsen. Alleen dat lieten Phil Taylor en Gary Anderson niet gebeuren. De Engelsman en Schot versloegen gisteravond respectievelijk Raymond van Barneveld en Michael van Gerwen in hun halve finales, waardoor ze vanavond in een saillant Brits onderonsje bepalen wie zich een jaar lang wereldkampioen darts mag noemen.

Vooral de uitschakeling van titelverdediger Van Gerwen deed pijn bij de Nederlandse dartfans, en ook bij hemzelf. De Brabander verloor met 6-3 in sets van Anderson, maar gooide een hoger gemiddelde en ook meer 180'ers (11). 'Ik baal hier gruwelijk van. In de eerste zeven sets was ik gewoon beter. Dat wist ik en voelde ik ook. Toch lukte het niet', zei een balende Van Gerwen.

Van Barneveld kon wel leven met zijn nederlaag tegen zestienvoudig wereldkampioen Taylor. 'Phil was de terechte winnaar', aldus de Nederlander. 'De vermoeidheid sloeg toe. Ik ben al vanaf half augustus elk weekeinde op pad. Ik ben oververmoeid, dat is geen smoesje. Daarom heb ik ook een bril nodig', vervolgde Van Barneveld, die sinds een aantal maanden regelmatig met een bril op zijn neus zijn pijlen gooit.

Anderson (links) in actie tegen Van Gerwen. Beeld anp
Anderson (links) in actie tegen Van Gerwen.Beeld anp
Van Barneveld (links) en Taylor. Beeld anp
Van Barneveld (links) en Taylor.Beeld anp

Rally der rally's

De bekendste rally van de wereld finisht al jaren niet meer in de stad waar het zijn naam aan te danken heeft, maar toch ging vandaag de Dakar-rally weer van start. Vandaag vertrokken 665 deelnemers vanuit Buenos Aires om tot en met 17 januari de hooggebergten en woestijnen van Chili, Bolivia en Argentinië te trotseren met vrachtwagens, motoren en auto's.

Liefst 93 Nederlanders doen dit jaar mee aan de 9.000 kilometer lange rally. Vrachtwagencoureur Hans Stacey leverde van hen vandaag de beste prestatie. Hij won de eerste etappe bij de vrachtwagens. Autocoureur Bernhard ten Brinke deed het ook goed. In zijn Toyota finishte hij als zevende bij de auto's. Frans Verhoeven was met een negentiende plaats de beste Nederlander bij de motoren.

Dakar staat natuurlijk ook bekend om de mooie actiefoto's en daar stroomden er vandaag genoeg van binnen via de persbureaus, zoals hieronder te zien.

De Qatarese autocoureur Nasser al-Attiyah zwaait met de Argentijnse vlag bij een Dakar-bord. Beeld getty
De Qatarese autocoureur Nasser al-Attiyah zwaait met de Argentijnse vlag bij een Dakar-bord.Beeld getty
null Beeld getty
Beeld getty
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld getty
Beeld getty
null Beeld getty
Beeld getty

Wondervolley

Het was een thema in 2014 en lijkt ook een thema in 2015 te gaan worden: afgekeurde doelpunten die zo mooi zijn, dat ze eigenlijk zouden moeten tellen. Vandaag kan een afgekeurde goal van Marc Janko aan dat lijstje worden toegevoegd. Janko, bij Nederlandse voetbalfans misschien nog bekend als de Oostenrijkse spits die een aantal jaren in dienst van FC Twente speelde, verdient inmiddels zijn brood in Australië.

In dienst van Sydney FC volleyde hij vandaag tegen de Newcastle Jets een bal kiezelhard in de rechterhoek, alleen de scheidsrechter keurde de goal af vanwege buitenspel. En dat was ook nog eens een dubieuze beslissing. Gelukkig hebben we de beelden nog:

Janko (rechts) in 2011 in actie voor FC Twente. Beeld anp
Janko (rechts) in 2011 in actie voor FC Twente.Beeld anp
Meer over